Aktuelno Crna Gora Društvo Politika

Izabran novi saziv Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori

Četvrti saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori  izabran je jučer u Rožajama, gdje je 91 od 95 elektora glasanjem izabralo 12 kandidata. Ostalih 12 vijećnika biće iz redova Bošnjaka koji trenutno obavljaju važne funkcije u državi, kao što su poslanici, predsjednici opština i lokalnih parlamenata.

Najviše glasova dobio je aktuelni predsjednik Vijeća Ejup Nurković (62), nakon njega slijedi Sead Šahman (54), pa Aldemar Ibrahimović i Mirsad Rastoder (po 52), a glas manje Nadil Azemović.

U novi saziv Bošnjačkog vijeća ušli su i: Salko Tahirović (48), Sabina Muratović (46), Bejto Šahmanović (45), Husein Kurtagić (43), Suljo Mustafić, Ermin Čindrak i Adnan Muhović (40).

Amer Dacić, predsjednik Verifikacione komisije izjavio je da se za učešće na Elektorskoj skupštini prijavilo 95 kandidata  od kojih je 43 podnijelo prijavu za kandidaturu za člana Bošnjačkog vijeća.

Pored imena koja su ranije bila zastupljena u Bošnjačkom vijeću, kadrovska osvježenja predstavljaju mladi i obrazovani ljudi, poput Seada Šahmana, Sabine Muratović i Bejta Šahmanovića.

Sead Šahman (29) drugi je po broju glasova, magistar je ekonomskih nauka i doktorand upravnih nauka na Univerzitetu u Sarajevu, polaznik je najprestižnijih prozapadnih političkih škola, koje su organizovali IRI, KAS, RS, NDI… Visoka druga pozicija Seada Šahmana ukazuje da bi BNS u narednom periodu mogao jačati međunarodne veze, naglašavajući važnost očuvanja multietničkog društva u Crnoj Gori.

Sabina Muratović rođena je Nikšićanka, specijalista je pedagogije i magistar obrazovne politike. Sabina sada živi u Beranama, a njeno radno iskustvo vezano je za vaspitno-obrazovne ustanove i obrazovanje odraslih kroz NVO sektor, kao i rad u inkluzivnom obrazovanju.

Bejto Šahmanović doktor je medicine i specijalista na kliničkoj radiologiji, zaposlen je u Kliničkom centru CG. Od kraja 2019. na dužnosti je predsjednika Savjeta JU Centar za kulturu “Husein Bašić”, u Plavu.

U novom sazivu Savjeta su i odranije poznata imena:Ejup Nurković, aktuelni predsjednik i bivši predsjednik opštine Rožaje, zatim akademski slikar Aldemar Ibrahimović, ugledni novinar i publicista Mirsad Rastoder, kao i profesor jezika i književnosti, bivši potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić.

Prema izvještaju Verifikacione komisije, izborni proces je sproveden u skladu sa svim zakonskim propisima koju regulišu ovu oblast kao što su Pravila za izbor članova savjeta manjinskih naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice, te u saglasnosti sa Poslovnikom o radu elektorske skupštine koji je usvojen neposredno prije glasanja.

Na sjednici Vijeća koja je održana neposredno prije izbora novog saziva zaključeno je da će buduće aktivnosti krovne institucije Bošnjaka u Crnoj Gori prvenstveno biti usmjerene na pripreme za predstojeći popis stanovništva, dok će se glavna zalaganja bazirati na očuvanju i zaštiti identitetskih posebnosti. Njihovo djelovanje će, kako su tada saopštili, biti posvećeno i afirmaciji multikulturalnog bića Crne Gore.

Predsjednik Vijeća biraće se na konstitutivnoj sjednici koja će se održati 10. aprila.

izvor/foto:BNVCG, agencije, FB privatna arhiva

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: