26 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

James Webb registrovao spiralnu galaksiju

Nedavno objavljena fotografija NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb prikazuje prepuno polje galaksija i zvijezda, sa udaljenom spiralnom galaksijom koja se ističe u zadivljujućim detaljima.

Velika galaksija koja se nalazi na dnu slike, LEDA 2046648, toliko je jasna na fotografiji svemirskog teleskopa James Webb (JWST ili Webb) da su vidljivi njeni pojedinačni spiralni krakovi. Ovaj nivo detalja je još impresivniji s obzirom da je dotična galaksija, koja se nalazi u sazviježđu Herkula, udaljena više od milijardu svjetlosnih godina od Zemlje i JWST-a, objavio je space.com.

Ova konkretna slika također prikazuje mnoštvo drugih galaksija i zvijezda, a sve su označene šestokrakim difrakcijskim šiljcima koji su potpis JWST opservacija. Slika je snimljena JWST-ovom bliskom infracrvenom kamerom (NIRCam) dok je teleskop posmatrao bijelog patuljka WD1657+343, dobro proučen objekt koji je JWST promatrao kako bi kalibrirao svoj bliski infracrveni imidžer i spektrograf bez proreza (NIRISS).

Fotografija, objavljena u utorak, 31. januara, vjerovatno dolazi prije 15. januara, kada je NIRISS doživio kvar zbog kojeg je instrument prekinut. NIRISS je nastavio sa normalnim radom u ponedjeljak (30. januara), rekli su zvaničnici NASA-e. )

Ne samo da su druge galaksije na slici manje od LEDA 2046648, već su neke od njih i udaljenije, nudeći dublji pogled na istoriju svemira. Jedan od glavnih ciljeva JWST-a je posmatranje udaljenih galaksija, od kojih se neke nalaze mnogo dalje od LEDA 2046648, kako bi se osvrnuli u prošlost na svemir kada je bio u povojima.

Ovaj historijski uvid je moguć jer je svetlosti potrebno ograničeno vrijeme da doputuje do Zemlje iz udaljenih galaksija, tako da je gledanje ovih galaksija slično kao da ih vidite u vrijeme kada je svetlost otišla, ponekad već u 13,8 milijardi godina dugoj istoriji kosmosa kao oko 300 miliona godina nakon Velikog praska.

Međutim, svjetlost iz ovih galaksija ne ostaje nepromijenjena tokom svog više milijardi godina dugog putovanja do pozlaćenog primarnog ogledala JWST-a širokog 21 stopu (6,5 metara).

Širenje svemira proteže valne dužine ove svjetlosti, smanjujući njenu energiju iz vidljivog spektra u infracrvenu svjetlost. Ovaj proces je poznat kao “crveni pomak”, jer pomiče svjetlost prema crvenom kraju elektromagnetnog spektra.

Ovaj fenomen čini JWST-ove mogućnosti infracrvene detekcije idealnim za proučavanje crvenog pomjerenog svjetla iz drevnih galaksija, a time i za identifikaciju detalja njihovog formiranja, evolucije i sastava.

Astronomi zatim mogu uporediti strukturu ovih udaljenih drevnih galaksija s onima koje vidimo bliže našem vlastitom galaktičkom domu, Mliječnom putu, koje postoje u suvremenijoj epohi svemira.

Poređenje bi moglo pomoći da se otkrije kako su galaksije narasle da formiraju strukturu koju danas vidimo u svemiru. Osim toga, svjetlost iz udaljenih galaksija pomaže u otkrivanju njihovog hemijskog sastava, pokazujući astronomima kako i kada su nastali teški elementi i kako su postali brojniji u kasnijim galaksijama zahvaljujući obogaćivanju zvijezdama koje eksplodiraju.

Foto: ESA/Webb, NASA & CSA, A. Martel

Autor: Robert Lee

Izvor: space.com

Povezane vijesti

%d bloggers like this: