Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Regija

Komšić: Ohrabrujuća poruka Escobara da rata neće biti, budala u regiji ima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je nakon razgovora sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrielom Escobarom, u Sarajevu, rekao da je Escobarova ocjena jeste da ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini je vještačka kriza.

“SAD će dobro paziti i ništa što se tiče promjene bilo kakvih granica, definisanih u Dejtonu neće biti prihvatljivi SAD-u. Escobar je jasno definisao pravce njihovog djelovanja i regiji. SAD smatra da je proširenje EU-a na Zapadni Balkan imperativ i za EU, vodeći računa da tu postoje različiti pristupu. SAD smatra da Zapadni Balkan mora što prije ući u jači integratitvni poces sa EU-om”, kazao je Komšić u obraćanju medijima.

S obzirom na to da ovdje postoji veliki kapacitet za ekonomski rast, Komšić je rekao da su se tokom sastanka dotakli pitanja korupcije koja hara cijelom regijom.

“Razgovarali smo o tome da pravosuđe, konkretno tužilaštva rade svoj posao kako to nalaže zakon, ali beskompromisno. Nije bilo govora o izbornoj reformi, niti o sankcijama prema bilo kome. Nije bilo ni pritisaka na probosansku stranu, niti jednom riječju”,  pojasnio je Komšić te dodao:

“Escobar je izričito rekao da rata neće biti i da sve što se tiče Dejtona, bez njihove saglasnosti ne može biti promijenjeno. Ali da li ima dovoljno budala u BiH i cijeloj regiji, svi smo se uvjerili da ima. Takve poruke treba cijeniti i nemam razloga da sumnjam u to. To je ohrabrujuća poruka za sve građane u BiH, samo lud čovjek može ugroziti mir nakon svega što smo prošli”.

Što se tiče proširenja EU-a na Zapadni Balkan, Komšić je naglasio da kako god se zemlje EU postavljale, “mi od toga ne možemo odustati”.

“Priča o EU ne svodi se samo na to da se bude član, već da se implementira sve ono što je sistem vijednosti u EU”, naglasio je Komšić.

Escobar je jučer stigao u Sarajevo, a prvi susret je imao sa američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom. Također, razgovorao je s omladinskim aktivistima i poslovnim liderima.

Izvor/foto: Faktor

Povezane vijesti

%d bloggers like this: