26 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Regija Srbija

Krivokapić čestitao Kurtiju premijersko mjesto, iz Srbije stižu osude

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić uputio je čestitku svom kosovskom kolegi Aljbinu Kurtiju povodom stupanja na dužnost na poziciju predsjednika Vlade.

Premijer Crne Gore je izrazio uvjerenje da će evropska perspektiva dvije zemlje unaprijediti bilateralne odnose, zasnovane na principima dobrosusedstva i međusobnog uvažavanja, kaže se, izmedju ostalog, u čestitki poslatoj 2. aprila iz kabineta Krivokapića.

“Uz najbolje želje za uspješno obavljanje ove odgovorne funkcije, primite izraze mog najvišeg uvažavanja”, naveo je Krivokapić u čestitki.

Čestitka koja je jučer objavljena na Twiteru poslata je 2. aprila ove godine

Vlada Kosova na čelu sa Aljbinom Kurtijem izabrana je 22. marta glasovima poslanika Pokreta Samoopredeljenje i manjinskih zajednica, bez opozicionih albanskih partija i Srpske liste.

Medjutim, nakon što je čestitka “ugledala svjetlost dana”, nastupila je osuda ovakvog gesta od strane srbijanskih medija i pojedinih političara.

Najglasniji u osudi bio je srbijanski ministar policije, Aleksandar Vulin,  koji je napisao da ovakav čin treba da služi na čast Krivokapiću.

Vulin je u saopštenju naveo da je čestitka objavljena u danu kad je od Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića Crna Gora dobila 10.000 vakcina, te primjećuje da je premijer Krivokapić “pažljivo sročio čestitku kako niko ne bi pomislio da Kosovo za njega nije država”.

“Kada priča o Srebrenici, Krivokapić se poziva na međunarodno pravo, kada šalje izraze najdubljeg poštovanja Kurtiju ne pominje Rezoluciju 12 44. Na zdravlje mu bile vakcine iz Srbije, a na čast čestitke Kurtiju”, poručio je Vulin.

Mediji u Srbiji su također “osuli paljbu” po crnogorskom premijeru i ovu čestitku okarakterisali kao sramnu, te ocijenili da je u danu kada je Srbija Crnoj Gori donirala 10.000 vakcina ovo bio, kako navode, veoma nezahvalan gest od strane Krivokapića.

Objava Konjevića uz prezentovanu čestitku

Inače, ovu čestitku je danas na društvenoj mreži Twiter javnosti obznanio lider SDP-a Raško Konjević, koji je pohvalio ovakav državnički potez Krivokapića i dodao da je “sporna” čestitka u duhu regionalne saradnje.

Foto:Twitter

Povezane vijesti

%d bloggers like this: