26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Srbija Tutin

Mladi naučnici iz Tutina u programu 16. Festivala nauke

U Ekspertinejdžeri zoni 16. Festivala nauke u Beogradu, ove godine učestvuje 110 tinejdžera iz više gradova u Srbiji, u 11 različitih programa, a među njima će biti i gimnazijalci iz Tutina.

Sa Festivala nauke, foto: Oksana Toskić’, arhiv

Ovi mladi naučnici, kojima će na Festivalu biti dodjeljena priznanja „Ambasadori nauke”, predstaviće svoja dostignuća i znanja stečena tokom školskih časova i vannastavnih aktivnosti, kroz niz naučnih izazova u kojima će pretežno obrađivati teme iz ekologije, geografije, astrofizike i hemije.

Također, “Ekspertinejdžeri” pružiće priliku učenicima da vide neke od obaveznih laboratorijskih vježbi koje škole nemaju priliku da organizuju. Pokrovitelj ovog festivalskog segmenta je Nacionalna Geografija.

Gimnazija Tutin predstavlja se programom “Diši duboko, diši zdravo!” u kome se pita šta se dešava kada vazduh postane „vidljiv”, o kakvom zagađenju je riječ, i koliko ono utiče na sve nas.

“Ako se osim tehnologiji, okrenemo i prirodi, da li i tu možemo da pronađemo biljke saveznice koje će nam ukazati na aerozagađenje? I kako se boriti protiv svega toga i izboriti za čist vazduh? Posjetioci koji pažljivo prate i odgovore na naša pitanja, možda na kraju ove priče kući odu sa počasnom titulom Čuvara prirode”, poručili su organiztori Festivala.

Šesnaesti Festival nauke pod sloganom “Novo doba” održaće će se od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 kvadratnih metara. Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske cjeline zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa. Za sve zainteresovane osnovne i srednje škole u Srbiji otvorene su prijave za organizovane posete Festivalu.

Tokom proteklih petnaest godina Festival nauke postao je najveći naučni događaj u regionu jugoistočne Evrope. Cilj Festivala je da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora, ali i da podstiče interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i zabavna.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: