27 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Vremeplov

Na današnji dan granatom ispaljenom iz Srbije u školi kod Srebrenice ubijeno 19 civila

Na današnji dan, 18. septembra 1992. godine, granatom ispaljenom sa planine Tare (Republika Srbija) u područnoj osnovnoj školi Beširovići, nadomak sela Skejići, udaljenom 24 kilometra od Srebrenice, ubijeno je 19 civila.

Prigodnim vjerskim programom i polaganjem cvijeća na mjestu ovog masakra, koji danas su, kao i svih prethodnih godina, preživjeli, članice udruženja žena i članovi porodica ubijenih

Pokušavajući se skloniti od svakodnevnog granatiranja iz Srbije, pokušali su pronaći spas u školskom podrumu, kroz čiji otvor je uletjela granata. Od 19 stradalih osoba, četvero je bilo djece.

Za ovaj zločin niko iz susjedne Republike Srbije nije odgovarao niti preuzeo odgovornost, podsjećaju iz Memoriajlnog centra Srebrenica.

Svakog 18. septembra, preživjeli iz ovog i susjednih sela, kao i predstavnice udruženja žena sa područja Općina Srebrenica i Bratunac, ovaj dan obilježavaju simbolično polaganjem cvijeća na ovom mjestu, učenjem sure Ja-sin i kelimei-tevhida i na taj način ne dozvoljavaju da se ovaj zločin niti žrtve zaborave.

“Danas ih se sjećamo i ne zaboravljamo”, saopšteno je iz MC-a.

Foto: Memorijalni centar Srebrenica

Povezane vijesti

%d bloggers like this: