28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Kolumna Politika

Rat u Ukrajini – ažurirano

Početak sljedeće faze Putinovog rata – specijalnih vojnih operacija, nakon 6. juna, je u toku, samo što smo mislili da će Ukrajinci biti oni, koji će učiniti naredni korak. Međutim, bili smo iznenađeni da je brana Nova Kahovka preko rijeke Dnjepar uzvodno od Hersona probijena, najvjerovatnije zbog ruskih mina koje su postavljene prošle godine. Rezultat ne izgleda kao da je napad izveden iz zraka, iako mi se čini vjerovatnim, kako ga i sam vidim izdaleka, na osnovu prouzrokovane štete. Rusi su optužili Ukrajince, što su oni, naravno, negirali, ali je vjerovatnije da su ruske snage koristile odmetničke elemente da unište ključnu pristupnu tačku za nadolazeću ukrajinsku kontraofenzivu bez razumijevanja širih implikacija u međunarodnom mjerilu.

Dr. J Scott YoungerMeđunarodni kancelar Predsjedničkog univerzitet,Počasni viši naučni saradnik Univerziteta u Glasgowui član Savjetodavnog odbora IFIMES-a

Budući da Rusi koriste plaćenike poput Wagnerove grupe, koja uključuje dobar broj pojedinaca sumnjivog porijekla, Rusi više ne kontroliraju sve oružane snage koje bi se trebale boriti za takozvanu njihovu „stvar“. Zabilježeni su incidenti, koji su potpuno neprihvatljivi, najgori ratni zločini. Naravno da sve ovo poriču!

Šteta je razorna, a troškovi hitno potrebnih sanacija će se prema trenutnim procjenama kretati u milijardama dolara i trajat će pet godina. Važan grad Herson, koji je trenutno pod vodom, biće drugačiji, ali ljudi su jaki i uz pomoć izvana mogu ga vratiti u pređašnje stanje. Bio sam svjedok slične situacije u Acehu u Indoneziji nakon užasnog cunamija 2004.godine, kada je veliki dio Banda Aceha sravnjen s zemljom. To se može i mora učiniti i očekujem da će UN voditi neophodnu sanaciju i obnovu.  Dodatni problem u tome je stalno granatiranje od strane Rusa. To se mora zaustaviti dok se izvode sanacije ili će uslijediti najgore posljedice.

Očekujući ukrajinsku protuofenzivu i samit BRICS-a

Pitanje koje još nije dobilo pažnju, ali je mora dobiti, je devastacija hiljada hektara (1.000.000 ha) primarnog poljoprivrednog zemljišta u važnom ukrajinskom pojasu pšenice. To bi nahranilo veliku populaciju u Africi, koja bi inače gladovala. Ovo je veoma ozbiljan problem. UN mora biti veoma zabrinut. Čini se da ima malo prostora za probleme ovolike dimenzije u globalnoj distribuciji hrane. Zaista, ovo je katastrofa, UN bi trebale, uz što veću podršku svijeta, djelovati brzo, odrediti osnovna pravila, bez opasnih projektila i dronova, i tretirati stvar sa svom mogućom ozbiljnošću koju zaslužuje.

U međuvremenu, čujemo za grupu Rusa, koji prkosi politici Kremlja, koji su stali na stranu Ukrajinaca kako bi započeli borbu u ruskom pograničnom gradu Belgorodu. Ukrajinci će morati paziti da ih se ne smatraju upletenima ukoliko žele zadržati podršku NATO-a.

Bez sumnje, ukrajinska kontraofenziva će se morati preispitati, posebno na jugu, nakon što je trasa preko brane Nova Kahovka privremeno zatvorena, što je bila i ruska namjera.

Grupa zemalja BRICS-a trebalo bi da se sastane u Južnoj Africi u avgustu. Zemlje BRICS-a sastoje se od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike i čine oko 40% svjetske populacije i imaju otprilike isti BDP kao i Evropa, iako je evropski BDP po glavi stanovnika znatno veći. Ostaje pitanje, da li će Vladimir Putin otputovati u Južnu Afriku i rizikovati da bude uhapšen kao ratni zločinac, za šta je već optužen u Haaškom tribunalu za zločine počinjene tokom rata u Ukrajini. Ovo će u velikoj mjeri osramotiti južnoafričku vladu, koja se „žalila“ na to šta će učiniti. Kao i mnoge afričke zemlje, ona je na neki način dužna ruskoj vladi, iako je Kina mnogo veći igrač od dva glavna komunistička režima. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov već je bio u Južnoj Africi kako bi pripremio posjetu.

Sljedeće sedmice i mjeseci važni su u ukrajinskom ratu. Fokus će biti na samom ratu i očekivanoj ukrajinskoj kontraofenzivi, kao i na obimnim radovima na čišćenju zbog oštećenja brane Nova Kahovka.

Članak predstavlja stav autora i ne odražava nužno stav IFIMES-a.

Izvor: IFIMES

Povezane vijesti

%d bloggers like this: