26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar

Na DUNP-u manifestacija “Maj, mjesec matematike”

U organizaciji Centra za unaprjeđenje i popularizaciju matematike na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru danas se održava manisfestacija “Maj, mesec matematike”.

Kako navode sa DUNP-a manifestacija je naišla na izuzetno veliko interesovanje studenata, ali i učenika iz Novog Pazara i Tutina.

Manifestacija je okupila studente i nastavnike Departmana za matematičke nauke Državnog univerziteta u Novom Pazaru, ali i učenike osnovnih i srednjih škola, koji su došli da kroz realizaciju matematičkih igara i aktivnosti, upoznaju čari „kraljice nauka.“

Prema riječima doc. dr Aleksandra Šebekovića ova manifestacija ima cilj da promoviše Centar za unaprjeđenje i popularizaciju matematike i da ovu nauku približi učenicima i studentima, kroz realizaciju matematičkih igara i popularna predavanja.

Učenik 1. razreda Tehničke škole u Novom Pazaru Strahinja Barać, koji je sa svojim odjeljenjem i profesorima došao na Državni univerzitet, kaže da je matematika za mnoge đake teška, ali da je ovo prilika da se ona predstavi na zanimljiv način i tako zavoli.

Učenik 5. razreda novopazarske Osnovne škole “Stefan Nemanja” Davud Đekić, polaznik Centra za popularizaciju matematike, ističe da je ovo još jedna mogućnost da nauči nešto novo i da sa radošću i radoznalošću rješava matematičke probleme.

Njegov vršnjak Daim Bektović iz Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” naglašava da je događaj veoma zanimljiv i da su njegovu pažnju posebno izazvale matematičke igre.

Na 16 štandova realizuju se matematičke igre i aktivnosti Tangram, Mankala, 3D tetris, Hanojske kule, Šah, Matematičke poslastice, Rubikova kocka, Animacije u Geogebri, Kvizovi znanja, Slatki dokaz Pitagorine teoreme, Slamčice – geometrijski oblici, Igre sa žetonima, Bufalove igle, Palidrvca, Matematika iza karti, Pravilan dodekaedar i ikosaedar – modeli.

Danas od 16 sati u amfiteatru A2 održavaju se popularna predavanja tza nastavnike “Zlatni presjek” (Doc. dr Aleksandar Šebeković), za studente i srednjoškolce “Zanimljivi brojevi” (Doc. dr Edin Glogić) i “Matematika iza hemije” (Doc. dr Emir Zogić )

Rukovodilac Centra za unaprjeđenje i popularizaciju matematike DUNP-a je poznati univerzitteski profesor matematike i prvi rektor DUNP-a, Prof. dr Ćemal Dolićanin.

 

Izvor i foto: DUNP

Povezane vijesti

%d bloggers like this: