Aktuelno Društvo Regija Srbija

Na lokaciji Kiževik kod Raške pronađeni posmrtani ostaci kosovskih Albanaca, tražiće se potencijalna masovna grobnica u Kozarevu (Novi Pazar) i Štavlju (Sjenica)

Iskopavanja na lokaciji Kiževik vršena su u aprilu 2017. godine. Foto: SNews, arhiv

Zvaničnik srbijanske Vlade potvrdio je prije dva dana da su, u podnožju Kopaonika kod Raške, na lokaciji za koju se ranije sumnjalo da je masovna grobnica kosovskih Albanaca, pronađeni posmrtni ostaci ljudi. Najavljena je pretraga potencijalnih masovnih grobnica na lokaciji Kozarevo kod Novog Pazara i Štavalj kod Sjenice.

Iskopavanja na lokaciji Kiževik vršena su u aprilu 2017. godine. Foto: SNews, arhiv

Na lokaciji u blizini Raške, u mjestu Kiževak, pronađeni su posmrtni ostaci za koje se sumnja da su žrtve Albanaca sa Kosova, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju (Grxhaliu) .

“Mogu potvrditi da se radi o ostacima kosovskih Albanaca“, kazao je on.

On je za RSE naveo da se na toj lokaciji prije pet godina vrše iskopavanja.

Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije, Veljko Odalović, navodeći da su na tom mjestu 16. novembra pronađeni posmrtni ostaci.

“Prije desetak dana nastavili smo pretragu lokacije Kiževak u blizini Raške. Danas su na toj lokaciji pronađeni posmrtni ostaci”, naveo je u poruci za RSE Odalović.

On je objasnio i da će nadležno tužilaštvo i postupajući sudija odrediti dinamiku svih aktivnosti i naložiti mjere prema kojima će se postupati na toj lokaciji.

Iskopavanja na lokaciji Kiževik vršena su u aprilu 2017. godine. Foto: SNews, arhiv

“Lokacija je poznata od 2015. godine i u više navrata prethodnih godina je rađena pretraga ove lokacije”, dodao je Odalović.

U podnožju Kopaonika, na površinskom kopu ostatka rudnika u Kiževiku iskopavanja su, uz prisustvo zvaničnika Srbije i Kosova, vršena i u aprilu 2017. godine, ali tada nisu otkriveni ostaci ljudskih tijela.

RSE podsjeća da se na Kosovu traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.

Prema podacima koje je na osnovu izvještaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka YIHR, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 tijelom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999.

Kako YIHR navodi na svom sajtu ratusrbiji.rs, u policijskoj bazi u naselju 13. maj u Batajnici nadomak Beograda od 2001. otkrivena su 744 leša kosovskih Albanaca, u Petrovom Selu na sjeveroistoku Srbije najmanje 61 tijelo, kod jezera Perućac na zapadu Srbije masovna grobnica sa 84 tijela, dok su prvi posmrtni ostaci u masovnoj grobnici Rudnica na jugozapadu Srbije pronađeni 13. decembra 2013. godine.

-Srbija će poklonjenim dronom da traži masovne grobnice

Lokaciju Kiževak je u 1. septembra ove godine pomenuo upravo Veljko Odalović, prilikom primopredaje bespilotne letjelice, namjenjene traženju nestalih, a koju je finansirala Velika Britanija.

Odalović je tada novinarima rekao da će prve biti istražene tri lokacije po zahtjevu Kosova.

„Jedna je lokacija koja je vezana za Kiževak, u neposrednoj blizini Rudnice. Sledeća je Kozarevo, koja se nalazi između Raške i Novog Pazara, a treća je lokacija u okolini Sjenice u neposrednoj blizini rudnika Štavalj. To su informacije koje smo dobili od Prištine i prihvatili da ih provjerimo“, rekao je tada Odalović.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Makleod uručila je donaciju Vlade Ujedinjenog kraljevstva, u vidu opreme za terensko istraživanje i pronalaženje posmrtnih ostataka nestalih lica.

Donirana tehnička oprema (geo-radar sa dronom) se koristi za detektovanje promjena u tlu, do deset metara dubine, i omogućiće Komisiji brže pretraživanje terena, uključujući i teško pristupačne lokacije, gdje postoji sumnja da se mogu nalaziti posmrtni ostaci lica koje se vode kao nestala.

Izvor: RSE, SNews

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: