28 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

SDA Sandžaka traži ravnomjernu raspodjelu vlasti za svih pet izbornih lista u Novom Pazaru

SDA Sandžaka zatržila je danas da se odloži konstitutivna sjednica gradske skupštine u Novom Pazaru i da se, do odluke Ustavnog suda o regularnosti lokalnih izbora, formira skupština u kojoj će svih pet izbornih lista ravnopravno uzeti učešće u radu i raspodjeli gradskih funkcija.

Prema tom prijedlogu svaka izborna lista bi dobila po 20 posto funkcija u gradu.

Predsjednik Gradskog odbora SDA Sandžaka za Novi Pazar Ahmedin Škrijelj je ispred te stranke pozvao sve zainteresovane strane iz političkog i javnog života i, kako je naveo u obraćanju medijima, sve prijatelje građana Novog Pazara, da podrže ovaj prijedlog.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=907673617675997

 “SDA Sandžaka je blagovremeno pokrenula postupak kod Ustavnog suda i drugih nadležnih pravosudnih organa i očekujemo presudu. U razgovoru sa drugim izbornim listama u Novom Pazaru, do donošenja presude ponudili smo i predlažemo da se formira skupština u Novom Pazaru u kojoj će svih pet izbornih lista ravnopravno uzet učešće u radu skupštine i svih gradskih funkcija, svaka izborna lista dobila bi po 20 posto od svih nadležnosti u Novom Pazaru. Na ovaj način bi se neutralisala izborna krađa, a izabrani predstavnici svih građana uzeli bi ravnopravno učešće u upravljanju gradom”, rekao je Škrijelj.

On je pozvao sve izborne liste da usvoje ove principe i postupe realizaciji. Zatražio je da se odloži održavanje konstitutivne sjednice lokalne skupštine dok se ne usaglase sve izborne liste u Novom Pazaru, ističući da je ovo jedino i pravedno rješenje u interesu svih građana Novog Pazara.

 “Suštine je da se ublaže posljedice krađe glasova. Pozivamo sve sve zainteresovane strane iz političkog i javnog života i sve prijatelje građana Novog Pazara da podrže ovaj prijedlog Stranke demokratske akcije Sandžaka”, istakao je Škrijelj.

Na upit da li će se odbor ici SDA Sandžaka pojaviti na konstitutivnoj sjednici zakazanoj za ponedjeljak 5. februar, Škrijelj je kazao da će o tome naknadno odlučit, nakon što čuju odgovor na ovaj prijedlog.

Predočio je da je ovaj prijedlog ponuđen tokom razgovora sa drugim izbornim listama i, na pitanje da li je postignut sporazum između SDA Sandžaka i SDP-a, naveo da su svim izbornim listama ponudili ovo rješenje.

 “Sačekajmo odgovore drugih izbornih lista. Izbori u Novom Pazaru nisu bili demokratski, nisu bili slobodni. Izbori u Novom Pazaru su pokradeni. Očekujemo da Ustavni sud to konstatuje. Do presude Ustavnog suda smtaramo da sve izborne liste treba na ravnopravnim osnovama da učestvuju u Upravljanju gardom Novim Pazarom. Kad se donese presuda onda ćemo razgovarat, kad vidimo stav Ustavnog suda o tome”, poručio je Škrijelj.

Dodao je da je obaveza Ustavnog suda da štiti ustavnost i zakonitost,  nalaže da se ovaj predmet riješi što prije kako bi građani Novog Pazara jasno vidjeli da li Ustavni sud štiti Ustav i zakon “ili je na strani onih koji gaze Ustav i zakon u ovoj državi”.

Prema riječima Škrijelja pored pokradenih glasova na izborima 17.decembra SDA Sandžaka ima najvišu podršku birača u Sandžaku.

 “Pored toga naš najveći uspjeh u izbornom procesu jeste što smo u tri navrata spriječili fizički sukob velikih razmjera u Novom Pazaru  18, 19 i 21. decembra U sva tri slučaja ispred gradske uprave, gdje smo mi blagovremeno, službeno prijavili obraćanje novinarima i građanima u vezi postizbornih aktivnosti. Taj prostor su zaposjeli stotinjak nama nepoznatih odraslih muških agresivnih osoba sa raznovrsnim predmetima i rekvizitima u rukama. Kako kažu predstavnici MUP-a u Novom Pazaru pristalice SDP, što je bilo očigledno. Postavlja se pitanje šta bi se desilo da su odbornički i poslanički kandidati SDA Sandžaka došli u susret sa njima. Kakve bi bile posljedice? Kakav je to interes SDP-a da izazove krvavi sukob velikih razmjera među Bošnjacima u Novom Pazaru”, upitao je predsjednik SDA Sandžaka za Novi Pazar.

Ponovio je stav da su Izbori bili neregularni, nepošteni i neslobodni zbog nezakonitog rada i odluka Privremenog organa Novog Pazara i zbog osuđenog člana tog organa, kao i zbog nezakonitog rada i odluka Gradske izborne komisije i zbog osuđenog člana Gradske izborne komisije, te da su neregularni su preliminarni i konačni izborni rezultati koje je objavila Gradska izborna komisija, kao id a je neregularan je i saziv konstitutivne sjednice Skupštine Grada Novog Pazara.

M.H., Behar TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: