19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Nakon pisanja SNews-a Vlada Srbije ispravila grešku, Bosanski je Bosanski

Vlada Srbije ispravila je u subotu grešku na svom sajtu gdje je bosanski jezik, u izjavi ministra prosvjete Branka Ružića, prethodno nazvan kao “bošnjački”.

Nakon pisanja SNewsa i upućenih zahtjeva Bošnjačkoma nacionanom vijeću (BNV), Sandžačkoj demokraskoj partiji (SDP), Stranci pravde i pomirenja i Stranci demokratske akcije (SDA) Sandžaka da iznesu svoj stav u vezi toga, do sada su se oglasili samo iz SDA Sandžaka, osudivši ovaj potez na sajtu Vlade Srbije i zatraživši da se uputi izvinjenje svim Bošnjacima.

Nakon te reakcije ispravka je u petak napravljena na sajtu Ministarstva prosvjeta, a u subotu i na sajtu Vlade Srbije.

Na sajtu Vlade Srbije bilo je objavljeno je da je Ružić u izjavi za bosanski jezik naveo da je “bošnjački”.

Prema nezvaničnim izvorima ovim povodom je iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) od predstavnika Vlade Srbije zatraženo da se ispravi greška u izjavi ministra Ružića i naziva za bosanski jezik.

Taj tekst objavljen 2. marta na sajtu Vlade Srbije se odnosio na sastanak Ružića sa predstavnicim nacionalnih vijeća nacionalnih manjina nako čega je on, između ostalog, izjavio da “u Srbiji, u ovoj školskoj godini, ukupno 5,7 odsto učenika pohađa cjelokupnu nastavu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina – na albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: