19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Napadi na kosovsku policiju: Borba za švercerske rute ili skretanje pažnje sa ruske agresije u Ukrajini.

U selu Zupče kod Zubina Potoka, na sjeveru Kosova, u utorak, u ranim jutarnjim satima, napadnuta je granična patrole kosovske policije.

Kako su neveli kosovski zvaničnici kriminalne grupe su napad izvele vatrenim oružjem na automobile granične policije. Napad se dogodio dok su policijski službenici provjeravali krijumčarske rute. Zdravstveno stanje policijskih službenika je dobro i nema materijalne štete.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla) posjetio je Jarinje, Brnjak i Šaptej gdje se dogodio napad na policiju.

Svećlja je na Fesjbuku napisao da je obišao i mjesta gdje granična policija prati blokadu puteva kojima se ranije švercovala roba.

“I pored pet uzastopnih napada na policijske službenike, njihov rad se nastavlja istim intenzitetom i sa povećanom budnošću. Nastavljamo zajedno i sa maksimalnom posvećenošću da se borimo protiv svake kriminalne grupe koja nezakonitim aktivnostima ugrožava bezbednost naše zemlje.Zdravstveno stanje policijskih službenika je dobro i nema materijalne štete”, istakao je Svečlja.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković je osudio napad na Kosovsku policiju na sjeveru.

„Najoštrije osuđujemo napad na pripadnike policije, kao i svaki dosadašnji pokušaj kojim se narušava mir i stabilnost“, napisao je Petković na Tviteru, prenosi RTK2.

Prema njegovim ijrečima, “eskalacija tenzija, posebno na sjeveru, nema veze sa Srbima”.

„Ali ima veze sa potrebom mnogih da se Srbi ocrne. Zapitajte se – kome ovo ide u prilog?“, napisao je Petković.

Osudama se pridružila i Srpska lista, koja je takođe istakla da Srbi nisu uključeni u ove incidente.

Kosovske institucije i zvaničnici posljednjih nedjelja ističu da se na sjeveru desilo najmanje pet napada na policiju zbog nastojanja Srbije da destabilizuje ovaj dio zemlje kako bi skrenula pažnju sa ruske agresije u Ukrajini.

Izvor. RTK2

Foto: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=380387544097528&id=100063788556625

Povezane vijesti

%d bloggers like this: