19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Neprijatelji slobode medija su neprijatelji slobodnih građana

Povodom Svjetskog dana slobode medija SNews pridružio međunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, kojom su mediji isključili ton i sliku u svojim programima, a građanima poručili da budu aktivni u zaštiti svojih prava time što će podržati slobodne medije.

“Demokratsko društvo ne mogu da izgrade samo hrabri novinari, našem društvu potrebni su hrabri građani. Bez građanske hrabrosti i odlučnosti nema ni slobodnog društva. Ukoliko se građani odreknu slobodnih medija, više neće biti nikog da ih obavjesti da su postali podanici. Jer, neprijatelji slobode medija su neprijatelji slobodnih građana”, poručila je Koalicija za slobodu medija.

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Koalicija za slobodu medija, koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija, upozoravaju javnost da urušavanje medijskih sloboda u Srbiji za posledicu ima ugrožavanje svih ostalih prava, među kojima i prava sveta rada, ali i svih civilizacijskih standarda savremenog demokratskog svijeta.

“Bez slobode medija i nezavisne novinarske profesije nije moguće da se čuje glas obespravljenih, niti onih koji su izloženi pritiscima ili represiji. Kada imamo medijski mrak, sva ljudska prava su ugrožena i niko ne može da se osjeća bezbjedno. Nažalost, i ove godine svetski Dan slobode medija Srbija dočekuje u medijskom mraku”, sapštile se ove organizacije povodom 3.maja, Svjetskog dana slobode medija.

Upozorava se da na na javnoj sceni dominiraju lažne vijesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći.

“Govor mržnje postao je normalizovan u političkom narativu. Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svijesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika. Apelujemo na građane da se izbore za slobodne medije, jer je to prvi korak u borbi za demokratizaciju društva, za vladavinu prava i prava radničke klase, koja je u ovoj zemlji danas duboko ponižena”, ukazuje se u saopštenju.

Građanima se preporučuje da ne dozvole da u svojim sredinama lokalni moćnici kroje pravila igre, već podržite lokalne novinare koji svoj posao obavljaju u skladu sa standardima profesije, a ne interesima centara moći.

“Slobodni mediji i profesionalni novinari i drugi medijski radnici su vaš glas, glas svih građana. Slobodni mediji obezjbeđuju moć u rukama građana, jer su oni kontrolori donosioca odluka”, poručuje se.

Podsjeća se i da godinama unazad svjedočimo trendu gušenja medija koji djeluju u skladu sa kodeksom struke, profesionalni novinari izloženi su svakodnevnim pritiscima i prijetnjama samo zbog toga što zastupaju javni interes.

“Malo ko za te pretnje odgovora. Često napadima na novinare prethode prozivke i etiketiranja novinara od državnih zvaničnika ili lokalnih političara koji time zapravo podstiču nasilnike i nasilje prema profesionalnim novinarima. Građani moraju da budu svjesni da su te prijetnje direktan atak i na njihove slobode. I zato treba da dignu glas i zahtjevaju od institucija da djeluju po zakonu”, predočava Koalicija za slobodu medija i takođe podsjeća da prema izvještajima relevantnih međunarodnih organizacija Srbija ne spada u kategoriju demokratskih država – već među hibridne režime, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu.

Svjetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao podsjetnik vladama svih država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: