8 Avgusta, 2022
Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Saobraćajna policija počela da koristi sistem za mjerenje prosječne brzine, “čestitka” stiže na kućnu adresu

Pripadnici Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije od danas su počeli sa primjenom unaprijeđenog sistema za mjerenje prosječne brzine koji će, pored prekršaja, detektovati i korišćenje mobilnog telefona prilikom upravlјanja vozilom i nevezivanje sigurnosnog pojasa.

Kako je objasnio pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, ovaj sistem će doprinejti propisnom i bezbejdnom učestvovanju u saobraćaju, smanjenju broja saobraćajnih nezgoda i ublažavanju posledica saobraćajnih nezgoda.

Belencan je rekao da će se procesuiranje stranih vozača vršiti po načelu hitnosti, dok će se domaći vozači procesuirati u skladu sa važećim zakonom.

„Procesuiranje će ići u dva smjera – za strane vozače vršiće se procesuiranje po načelu hitnosti, što znači da će oni biti dovođeni kod nadležnih sudija za prekršaje. Domaći vozači će se procesuirati u skladu sa važećim zakonom, što znači da će se na kućnu adresu vlasnika vozila dostavlјati da se izjasni ko je upravlјao vozilom na određenoj dionici puta“, objasnio je pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, dodavši da ovaj sistem trenutno pokriva 50 lokacija širom Srbije.

Foto: MUP Srbije

Povezane vijesti