20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Novi koordinator agencije TIKA u posjeti BNV-u i gradskoj upravi Novog Pazara

Koordinator Turske razvojne agencije TIKA, Mehmet Mete Anač sa delegacijom koju su činili konzul Republike Turske Bašar Bašol i pomoćnicom Zejnep Mazlum, posjetili su danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i razgovarali sa predsjednicom Jasminom Curić i njenim saradnicima o budućoj saradnji, saopštio je BNV.

Kako je navedeno, cilj posjete je nastavak i realizacija saradnje na započetim projektima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, te unapređenje saradnje na budućim projektima iz nadležnosti Vijeća.

“Predsjednica Vijeća izrazila je zahvalnost na dosadašnjoj saradnji i podršci Turske razvojne agencije u projektima koji su od vitalnog značaja za identitetska pitanja Bošnjaka”, dodaje se.

Na sastanku je dogovoren način saradnje u narednom periodu i tom prilikom je, kako upoznaju, bilo riječi o konkretnim projektima za koje će biti zatražena podrška od TIKA-e.

– TIKA nastavlja s projektima podrške Novom Pazaru i Sandžaku

Koordinator  TIKA, Mehmet Mete Anač se susreo sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihadom Biševcem sa kojim se saglasio da su realizovani projekti u Novom Pazaru i regiji Sandžak, opravdali sve ciljeve i očekivanja, a da rezultate i benefite od realizacije projekata i ulaganja osećaju svi građani tog dela Srbije. Prostora za unapređenje saradnje ima dovoljno, a TIKA će nastaviti sa ulaganjima u kulturu, obrazovanje, poljoprivredu i zdravstvo te u oblasti koje su prioritetne za razvoj i napredak Sandžaka, objavila je AA.

“Razgovarali smo o realizovanim projektima, kojih je bilo mnogo na teritoriji Novog Pazara. Pričali smo o projektima čija je realizacija u toku te o našoj budućoj saradnji. Bila je ovo prilika da u ime svih građana Novog Pazara zahvalim Republici Turskoj za projekte koje je u našoj zemlji, posebno u Sandžaku i Novom Pazaru realizovala TIKA. Vidljivi su rezultati realizovanih projekata u oblasti poljoprivrede, privrede, obrazovanja, zdravstva i kulture. Na zadovoljstvo svih građana mi planiramo da našu saradnju i odnose dodatno unapredimo. Odnosi dve zemlje su na istorijskom maksimumu i to se ogleda kroz projekte koji se kod nas realizuju”, rekao je domaćin susreta Biševac.

Koordinato turske aegncije je poručio da će  nastaviti sa podrškom projektima u nužnim oblastima, neophodnim za poboljšanje uslova življenja građana.

“Od svog osnivanja TIKA je realizovala niz projekata u ovoj državi, a značajan dio njih sproveden je u Novom Pazaru i Sandžaku. Iza nas je vrlo konstruktivan razgovor i sastanak koji smo imali sa konzulom i gradonačelnikom. Uz pomoć Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru, realizovaćemo brojne značajne projekte i u budućnosti”, rekao je Anač.

Pored Biševca, Basola i novimenovanog koordinatora TIKA-e, sastanku su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika Novog Pazara, Nihad Hasanović, Ensar Škrijelj i Tarik Rupić.

Izvor: AA, RTVNP, SNews

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: