Aktuelno Društvo Novi Pazar

NVO Akademska inicijativa “Forum 10”: Odložen okrugli sto zbog neočekivano malog broja učesnika

NVO Akademska inicijativa “Forum 10″ saopštila je da je odložen okrugli sto pod nazivom „Ka odgovarajućoj zastupljenosti pripadnika/ca bošnjačke nacionalne manjine u javnoj upravi – odgovor zajednice”, koji je trebalo da bude održan četvrtak, 1. juna 2023. godine.

Razlog odlaganja okruglog stola je, kako je navedeno, iznenađujuće i neočekivano mali broj učesnika/ca koji su potvrdili učešće na okruglom stolu.

“Okrugli sto je trebalo da u formatu otvorenog dijaloga omogući sagledavanje i analizu problema i izazova za adekvatno uključivanje i integraciju, odnosno da ponudi priliku za identifikovanje mogućnosti i mehanizama za unaprjeđenje stanja u pogledu zastupljenosti pripadnika/ca bošnjačke nacionalne manjine u javnoj upravi. Pitanje nedovoljnog prisustva i učešća pripadnika/ca bošnjačke nacionalne manjine, ali i drugih nacionalnih manjina, u institucijama i ustanovama sa javnim ovlašćenjima otvoreno je skoro tri decenije”, predočavaju iz Akademske inicijative “Forum 10” .

Također, dodaju da je okrugli sto je trebalo da omogući i podstakne učešće relevatnih aktera u bošnjačkoj zajednici (predstavnici/ce Bošnjačkog nacionalnog vijeća, lokalnih samouprava, političkih partija, organizacija civilnog društva, akademske zajednice, medija i drugih aktera) u dijalogu o ovoj važnoj temi.

Od 33 pozvanih sa liste učesnika, među kojima i ministar za ljudska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, svoje prisustvo na okruglom stolu, pored predstavnika/ca organizatora, potvrdili su nosilac liste „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” Admir Muratović,, Esad Džudžo iz Centra za bošnjačke studije, predstavnik/ca Bošnjačko srpskog saveza, Semiha Kačar – Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Sead Biberović – Urban In.

Sem osnivača i predsjednika Sandžačke demokratske partije (SDP), Rasima Ljajića i Nihada Hasanovića, na skup su pozvani predsjednici, predstavnici i narodni poslanici svih bošnjačkih političkih partija, zvaničnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), te predstavnici OSCE-a.

Novi datum održavanja okruglog stola je četvrtak, 2️2. jun 2️023. godine.

Iz Akademske inicijative “Forum 10” se nadaju i očekuju da će u novom terminu pozvani akteri izraziti veće interesovanje i spremnost za učešće u dijalogu.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: