18 Aprila, 2024
Aktuelno Art Kultura Sandžak

Otvorena izložba slika “Sjenica 2022”: Posebni detalji iz Novog Pazara i impresije umjetnika

U sali Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeću (BNV) sinoć je otvorena izložba slika “Sjenica 2022”, čime je počelo zvanično obilježavanje 28. septembra, Dana Bošnjaka.

Ovo je šesta po redu kolonija koju Bošnjačko nacionalno vijeće organizuje, a kako bi se ideja Sjeničke konferencije širila kroz umjetnost te na taj način mogla doći do mladih ljudi koji će je sigurno ostvariti, poručeno je na otvaranju izložbe gdje su pored zvaničnika Vijeća, gostiju iz regiona i ostalih sandžačkih mjesta i javnih ličnosti prisustvovali i mladi.

Na slikama osam učesnika kolonije su predstavljeni posebni detalji iz Novog Pazara i impresije umjetnika.

Otvarajući izložbu potpredsjednik Vijeća, Fuad Baćićanin je podsjetio da ona nosi ime još jednog historijski važnog događaja za Bošnjake.

Učesnici Sjeničke konferencije 1917. godine

Sjenička konferencija održala se u Sjenici 13. i 14. avgusta 1917. godine. Tada je donijeta Sjenička rezolucija, dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

“Sjenička konferencija predstavlja vrlo važan i značajan datum i civilizacijski čin legitimno izabranih predstavnika građana Sandžaka u tom periodu, 12 gradonačelnika sandžačkih opština, kada je jasno iskazana težnja da obezbijede dugotrajan mir i razvoj Sandžaka za sve građane koji u njemu žive. Taj datum i datum koji danas obilježavamo od velike su važnosti za Bošnjake iz razloga što prikazuju da su Bošnjaci civilizovan, evropski narod koji sve svoje probleme i prepreke žele rješavati sistemskim putem”, rekao je Baćićanin, dodaši da je Sjenica tada, kao Sarajevo na današnji dan prije 29 godina, bilo mjesto buđenja, vjere i nade.

Selektor kolonije, akademski slikar,Medžid Fakić je predočio da je do sada bilo uključeno oko 60 slikara iz zemalja regiona i Turske i da je u fondus galerije preko 120 slika od kojih dobar dio ima izuzetnu umjetničku vrijednost.

“Bošnjačko nacionalno vijeće je ove godine pokušalo da napravi da kolonija bude tematska. Sandžak je više nego predivna inspiracija za jednu takvu ideju. Uzeli smo kulturni baštinu Novog Pazara i svi učesnici ove kolonije su se potrudili, na sebi svojstven način. da svoje impresije prenesu na platnima”, rekao je Fakić.

On je ocjenio da je slika turske umjetnice Deniz Bayan, ornametika iz Staroga Hana, nevjerovatno dobra, sa jesenjim listom koja pada po njoj, i izuzetan umjetnički dar. Izdvojio je slike Radina Maserića iz Berana, koji je sa više slojeva boje predstavio Hadžet i kroz apstraktnu formu gradski Bedem u Noovom Pazaru.

Pažnju posjetilaca izložbe skrenle su slike slikarke Zerine Pehlivan iz Edirnea, sa psihološkim prilazima i očima likova koji govore o onome što je u pozadini – Kula motrilja, Bedem sa elementima staroga grada, Stambol džada sa Altun alem džamijom.

Na izložbi su izloženi i radovi Emine Ganić, Aide Camović, Marijane Struhar, Nedžada Šantića i Denis Novovića.

Izložba će biti izložena u Vijeću narednih mjesec dana, a zainteresovani je mogu pogledati radnim danima od 8 do 15 sati.

Prva likovna kolonija u Sjenici održana je 2017. godine na stogodišnjicu od održavanja Sjeničke konferencije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: