Aktuelno Društvo Regija

OZNA se posebno bavila SPC-om i Islamskom zajednicom, popisivala ko sve dolazi na vjerske službe

Konraobavještajna služba OZNA (Odjjeljenja za zaštitu naroda) u komunističke Jugoslavije je po naređenju njenog prvog čovjeka Aleksandra Rankovića, odmah poslije Drugog svjetskog rata, formirala krug “saradnika” kako bi sprovela “rad po liniji vjerskih organizacija”, pokazuje dokument koji se pojavio u javnosti. Iz nekada povjerljivog dokumenta se saznaje da se “klasni neprijatelj” držao pod prismotrom u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i Islamskoj zajednici, a da su drugovi iz Hrvatske i Slovenije izrazili rezerve u pogledu ove mjere i zbog toga se tamo i u to vijeme nije primjenjivala.

“Od 1. VI tekuće godine , postupićete u duhu naredbe 175/45 od 14. III o.g. koja se odnosi na rad sa vjerskim zajednicama. Svako Odjeljenje će formirati krug saradnika, koji će ići u crkve na službe, posebno nedjeljne, sa ciljem da popišu imena onih koji na njih dolaze, kako bi se reakcija i klasni neprijatelj uspješnije držala pod prismotrom. Posebno obratiti pažnju na SPC i Islamsku zajednicu, u kojima se okupljaju radikalni elementi, kojima se ne smije dozvoliti da se razmahnu”, piše u dokumentu sa oznakom državna tajna”, piše u aktu za naznakom povjerljivo..

Načelnik OZNA -e Aleksandar Ranković ju tu naredbu upućeoj načelnicima odjeljenja po srezovima tadašnje FNRJ naveo, kako piše, da su drugovi iz Hrvatske i Slovenije izrazili rezerve u pogledu ove mjere, tako da se, za sada, na njih ova naredba neće primenjivati.

“Načelnici odjeljenja će me jednom mjesečno izveštavati o realizaciji ove Naredbe”, stopiji u dokumnetu koji je potpisao Ranković,

Naredba je prema ocjeni u javnosti jeda o autentičnih dokaza da u Titovoj socijalističkoj Jugoslaviji nije bilo vjerskih sloboda.

Odjeljenje za zaštitu naroda (OZN) osnovano je 13. maja 1944. po naređenjem Josipa Broza. Sve do marta 1946. godine bila je jedinstveni organ cjelokupne obaveštajne i kontraobaveštajne organizacije, nakon čega je reorganizovana u Upravu državne bezbeijdnosti (UDB) i Kontraobaveštajnu službu Jugoslovenske armije (KOS).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: