Aktuelno Društvo Politika Srbija

Peti oktobar 21 godinu kasnije: Dan kada je pao Slobodan Milošević

Navršava se 21 godina od masovnih demonstracija građana Srbije koje su dovele do odlaska sa vlasti predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Petooktobarski protest u centru Beograda je organizovan pošto je Izborna komisija osporila pobjedu kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Кoštunice na izborima za predsjednika SRJ održanim 24. septembra 2000. godine.

DOS je pozvao građane da se 5. oktobra 2000. okupe ispred Savezne skupštine i suprotstave izbornoj krađi koju je Savezna izborna komisija sprovela po nalogu Miloševićevog režima.

DOS je ultimativno zatražio da Slobodan Milošević do četvrtka, 5. oktobra, u 15 časova, prizna izbornu volju građana izraženu na saveznim, predsjedničkim i lokalnim izborima održanim 24. septembra.

Zahtevano je i da generalni direktor, glavni urednik i uređivački kolegijum Radio-televizije Srbije podnesu ostavke, da RTS promeni uređivačku politiku i omogući objektivno informisanje o zbivanjima u Srbiji.

Savezna izborna komisija je saopštila da je Кoštunica osvojio 49 odsto glasova, a njen predsjednik Borivoje Vukičević je izjavio da su privedene kraju pripremne radnje za drugi krug predsjedničkih izbora 8. oktobra.

Кoalicija 18 opozicionih stranaka je tvrdila da je njihov kandidat osvojio 52,54 odsto glasova i odbacila mogućnost održavanja drugog kruga.

Predsjednički kandidat DOS-a zatražio je od Slobodana Miloševića da prizna poraz u prvom krugu predsjedničkih izbora i ukazao na opasnost izbijanja otvorenih sukoba u Srbiji.

– Dolazak demonstranata u Beograd iz cele Srbije

Pristalice DOS-a su od ranog jutra pristizale u Beograd iz cele Srbije, predvođene opozicionim liderima, a policija je bezuspešno pokušavala da zaustavi kolone demonstranata na lokalnim i regionalnim putevima.

Demonstrirao je veliki broj građana, a grupa ljudi je, oko 15:35 sati kroz prozor ušla u zgradu parlamenta.

Tokom sukoba policije i demonstranata čula se i pucnjava iz vatrenog oružja, a policija je bacila suzavac u blizini zgrade Radio-televizije Srbije, dok je bager krenuo da se probije do ulaza.

Zgrada RTS-a u Takovskoj ulici je potom zapaljena, a redovni program RTS-a je prestao da se emituje posle 17 časova.

Policajci iz stanice u Ulici Majke Jevrosime položili su oružje i priključili se demonstrantima.

Vojislav Кoštunica obratio se predveče građanima sa terase Skupštine grada Beograda, a potom i preko RTS-a.

– Noć iščekivanja

Demonstranti su tokom cijele noći bili u centru Beograda, slaveći pobedu, ali i strepeći od moguće intervencije vojske i drugih bezbednosnih formacija bivšeg režima.

U protestima je poginula aktivistkinja DSS-a Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je nesrećnim slučajem pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Кrupnja preminuo je od posljedica srčanog udara.

Tokom protesta povređeno je 65 ljudi.

Slobodan Milošević je 6. oktobra priznao izborni poraz, a Vojislav Кoštunica je 7. oktobra položio zakletvu pred poslanicima Savezne skupštine i postao predsednik SRJ.

Izvor/Foto:agencije

Povezane vijesti

%d bloggers like this: