19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Po nalogu Vučića Vojska Srbije ponovo formirala elitne ratne jedinice, 72. brigadu za specijalne operacije i 63. padobransku brigadu

Predajom vojnih zastava od strane srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Vojska Srbije je danas u Takovu ponovo formirala specijalne ratne jedinice, 72. specijalnu brigaru i 63. padobransku brigadu. Ove vojne formacije su učestvovale u ratnim operacijama devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije i rang im je ukinut 2006. godine.

Ističući da za uručivanje ovakvih zastava ne postoji bolje mjesto i podsjetivši da je na tom mjestu Miloš Veliki podigao Drugi srpski ustanak, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da ovim činom nikoga ne pozivaju u rat.

“Mi danas ne pozivamo nikoga u rat, ali uručivanjem ovih zastava jasno kažemo svima da ćemo čuvati mir i stabilnost, ali da ćemo biti jaki i sve jači i da ćemo biti nesalomiv orah za svakoga ko pokuša da ga polomi”, naglasio je Vučić, ističući da je vojska danas snažnija nego što je bila ranije, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Vučić je posebnu poruku prenio veteranima tih jedinica kazavši da se ponosi na njih.

“Hvala vam što ste danas ovde, sa nama, što ćete uvek i ubuduće biti sa nama, ne samo na manifestacijama, već uvek kada je to otadžbini potrebno. Hvala vam za sve što ste do sada za otadžbinu učinili. Mi se vas ne stidimo. Mi se vama ponosimo. Ove reči nismo smeli da izgovorimo 20 godina, ali ih izgovara danas jer je jasno da je Srbija danas i snažnija i ponosnija i da je došlo vreme da vratimo dugove, makar dugove časti i da kažemo jedno veliko izvinite onima koji su našu rodnu grudu štitili, a prema kojima smo se odnosili ne samo nemarno i nehajno, već neretko i nepravično”, rekao je srbijanski predsjednik.

Na večanosti uručenja vojnih zastava povodom formiranja 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u Spomen-kompleksu “Drugi srpski ustanak” u Takovu gdje su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministri u Vladi Republike Srbije, predstavnici MUP-a, vjerskih zajednica, lokalne samouprave, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i brojni gosti, Vučić je podvukao “da sa ovim zastava predajemo i zahvalnost Srbije, naše Srbije i našeg naroda, nacije koja se konačno ponovo setila da vojska nije samo oružana sila koje se treba odreći zarad tuđeg interesa, nego da je sama srž, suština postojanja države i uz to slobode i dostojanstva koje nosi svaka zastava, a pogotovo ove”.

Komandant svečanosti i ratni komandant 63. padobranske brigade general-major Ilija Todorov naglasio je da 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada, današnjim uručenjem vojnih zastava, zaokružuju organizacijske promjene kojima im je na osnovu odluke predsjednika Republike Srbije, vraćeno staro ime i status kakav zaslužuju.

“Dve herojske i ratne jedinice, obe formirane u teškim vremenima za našu zemlju i narod – 63. padobranska u oktobru 1944, a 72. specijalna brigada u junu 1992. godine – uvek su bile prve na braniku otadžbine. Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska dela tokom izvršenja borbenih zadataka obe jedinice su odlikovane, 63. padobranska brigada – Ordenom narodnog heroja i 72. specijalna brigada – Ordenom ratne zastave prvog stepena. I danas, kada su im uručene vojne zastave, pripadnici naših specijalnih jedinica Vojske Srbije stoje ponosni, svesni da su deo elitnog stroja sa slavnom vojničkom i ratničkom tradicijom”, naglasio je general Todorov.

Svečanost je nastavljena defileom jedinica, tokom koga su mogli da se vide vazduhoplovni ešelon jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije i pešadijski ešeloni 72. brigade za specijalne opreacije i 63. padobranske brigade. U podešelonima su bili i veterani te dvije jedinice, koje su činili učesnici ratova devedesetih godina, protivterorističkih operacija 1998. godine i učesnika u ratnim dejstvima NATO-a 1999. godine.

Izvden je nalet grupe borbenih helikoptera Mi-35 i lakih višenamenskih helikoptera H-145M, nalet grupe lovačko-bombarderskih aviona Orao iz 98.vazduhoplovne brigade, kao i nalet grupe lovačkih aviona MiG-29 iz 204. vazduhoplovne brigade.

Takođe je izvden demo skok padobranaca ekipe „Nebeske vidre“ pripadnika 63. padobranske brigade, novonabavljenim sportskim padobranima tipa “krilo”, sa visine od 1.500 metara iz vazduhoplova Mi-8, na slobodno dejstvo, koji su nebom pronijeli zastave Republike Srbije, Vojske Srbije, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Vučić, zvaničnici vlade i vojske i prisutni na svečanosti zatim su obišli izloženo savremeno naoružanje i vojnu opremu, gdje je bio i modernizovani tenk M-84.

Izvor i foto: http://www.mod.gov.rs/lat/16133/predsednik-republike-i-vrhovni-komandant-vojske-srbije-aleksandar-vucic-urucio-vojne-zastave-72-brigadi-za-specijalne-operacije-i-63-padobranskoj-brigadi-16133

Povezane vijesti

%d bloggers like this: