Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Počelo kažnjavanje zbog nepropisne vožnje trotineta

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u prva četiri dana kontrole vozača električnih trotineta u Srbiji otkrili su ukupno 87 prekršaja. Na području Policijske uprave Novi Pazar četiri vozača trotineta su do sada učinili prekršaje.

Kako navode iz MUP-a Srbije od navedenog broja vozača, 34 nije nosilo zaštitnu biciklističku kacigu, dok 30 nije imalo identifikacionu nalepnicu na električnom trotinetu. Takođe, 18 vozača električnih trotineta nije nosilo reflektujući prsluk na putu, dvoje je prevozilo druga lica navedenim vozilom, dok se dvoje vozača kretalo putem iako je bila dostupna biciklistička staza.

Prekršajna prijava podnijeta je i protiv vozača električnog trotineta koji je upravlјao sa 0,66 promila alkohola u organizmu.

Od ukupnog broja prekršaja, najveći broj učinjen je na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd (23), zatim u Jagodini (10), u Valјevu (8), u Subotici i Šapcu po šest vozača, dok je u Novom Sadu, Požarevcu i Smederevu po pet vozača električnih trotineta učinilo prekršaj.

Po četiri vozača učinili su prekršaje na teritoriji Policijske uprave u Kikindi i Novom Pazaru, po tri vozača na teritoriji PU Vranje i Sremska Mitrovica, po dvoje vozača u Kragujevcu i Pirotu, a jedan vozač na teritoriji Policijske uprave u Kruševcu.

Iz policije podsjećaju da u saobraćaju mogu učestvovati isklјučivo električni trotineti koji imaju postavlјenu identifikacionu nalepnicu, a vozači ovih vozila moraju da nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Kazna za neposjedovanje nalepnice iznose 10.000 dinara, a izdaje iz Agencija za bezbednost sabraćaja preko poslovnica Auto-moto saveza Srbije (AMSS).

Pripadnici saobraćajne policije apeluju na roditelјe da ne omogućavaju djeci mlađoj od 14 godina da upravlјaju lakim električnim vozilom.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: