26 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Regija

Potvrđena optužnica protiv Hašima Tačija, podnio ostavku na mjesto predsjednika

Kosovski predsjednik Hašim Tači je rekao na konferenciji za novinare da je i protiv njega potvrđena optužnica Specijalizovanog tužilaštva u Hagu i da će u Hag otići dobrovoljno. Tači je podnio ostavku na mjesto predsjednika.


Tači je rekao da podnosi ostavku zbog toga što ne želi da se pred sudom pojavi u funkciji predsjednika i da ostavkom želi “da zaštiti integritet zemlje”, javlja Koha.

Predsjednica parlamenta Vjosa Osmani će biti vršilac dužnosti predsjednika Kosova. Ona će obavljati dužnost predsjednika do izbora novog predsjednika, a najduže šest mjeseci.

Potvrđivanje optužnice, ranije jutros, potvrdio je i Kadri Veselji, lider Demokratske partije Kosova i bivši predsjedavajući kosovske skupštine.

Tači, Veselji i ostali osumnjičeni su na optužnici od 10 tačaka koja je Specijalizovanim vijećima predata na razmatranje još 24. februara ove godine, podsjeća koSSev i dodaje da se terete za zločine protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje.

U obaveštenju o optužnici koju je tužilaštvo objavilo i pre potvrđivanja optužnice, navodi se da Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

Tužilaštvo je Veseljija i Tačija optužilo i za opstrukciju suda čime su opravdali neuobičajenu praksu o obaveštavanju o podnošenju optužnice za ratne zločine prije njenog potvrđivanja.

Prethodno je potvrđena optužnica Saljihu Mustafi za mučenje najmanje šest i ubijanje jedne osobe u zatvoru OVK u Zlašu. Mustafa se izjasnio da nije kriv po sve četiri tačke optužnice.

Juče je uhapšen i još jedan bivši predsjedavajući kosovske skupštine, Jakup Krasnići, optužnica je potvrđena i protiv njega, ali za sada nije poznato za šta se tereti.

Isto tako, informaciju o potvrđivanju optužnice protiv njega potvrdio je juče i šef parlamentarne grupe Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, ali detalji ni ove optužnice nisu poznati. On je jutros svojevoljno otputovao u Hag.

Na optužnice Tužilaštva u pritvoru u Hagu čekaju i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, predsjednik i potpredsednik Udruženja ratnih veterana OVK. On se, međutim, ne tereti za ratne zločine, već za krivična djela protiv pravde, a u vezi sa curenjem povjerljivih informacija iz Tužilaštva.

Izvor/Foto:koha, N1

Povezane vijesti

%d bloggers like this: