Aktuelno Društvo Sandžak

Predstavnici bošnjačkih vijeća intenziviraju saradnju, popis stanovništva izazov za bošnjački narod

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Ejup Nurković u pratnji saradnika posjetio je Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreo sa rukovodstvom Vijeća.

“Na sastanku je bilo riječi o intenziviranju saradnje između bošnjačkih nacionalnih vijeća te realizaciji projekata od značaja za bošnjački narod u Sandžaku. Delegacije oba vijeća su razgovarale i o predstojećem popisu stanovništa te izazovima koji čekaju bošnjački narod tokom ovog procesa”, saopšteno je iz BNV-a.

Podsjeća se da su Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i Bošnjačko nacionalno vijeće potpisnici Sporazuma o prekograničnoj saradnji iz 2015. godine koji predviđa saradnju i zajednički rad vijeća u oblastima od značaja za bošnjački narod, naročito u Sandžaku gdje Bošnjaci žive kao većinsko stanovništvo.

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori i Bošnjačko nacionalno vijeće su do sada učestvovali u nizu projekata značajnih za unaprjeđenje identiteta i položaja Bošnjaka.

Oba vijeća su početkom 2018. godine učestvovala u osnivanju regionalnog Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća sa sjedištem u Sarajevu kome je prethodilo potpisivanje

Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća iz 2017. godine. Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća čine predstavnička tijela i nacionalne institucije Bošnjaka iz zemalja bivše Jugoslavije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: