28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak Srbija

Mešihat IZ Sandžaka: Memić svojim izjavama naštetio procesu pomirenja

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka (IZ Sandžaka) ocjenio je danas da je ministar Husein Memić nakon posjete Mevludu Dudiću svojim izjavama naštetio dugogodišnjem procesu pomirenja.

Oni su naveli da cijene želju i napore novoizabranog ministra turizma i omladine Huseina Memića da se pomogne u prevazilaženju razjedinjenosti među islamskim zajednicama, ali i dodali da “svrstavanje na jednu stranu nikad ne može doprinijeti pomirenju”.

“Veoma smo iznenađeni izjavama ministra Memića nakon jučerašnjeg sastanka sa čelnicima Islamske zajednice u Srbiji, i smatramo da je naštetio dugogodišnjem procesu pomirenja”, ocjenjuju u saopštenju.

Mešihat IZ Sandžaka je osudio sve jednostrane, političke i populističke izjave ma od koga dolazile i iz kojih razloga bile plasirane, te smatraju da se takvim i sličnim izjavama udaljava od zajedničkog rješenja, jedinstva i pomirenja.

“Mešihat Islamske zajednice Sandžaka posljednjih godina aktivno učestvuje u procesu pomirenja i iznalaženju najboljeg rješenja za jedinstvo. U tom procesu vodimo razgovore sa mnogim muslihunima koji su spremni da daju svoj doprinos kako bi došlo do željenog pomirenja i jedinstva Islamske zajednice i muslimana na ovim prostorima”, poručuju iz Islamske zajednice Sandžaka.

Kako se navodi, oni Ostaju pri stavu da su prvi koraci za sveobuhvatno jedinstvo i pomirenje, promena uvrjedjive retorike i distanciranje islamskih zajednica od politike.

“Mešihat Islamske zajednice Sandžaka na čelu sa Senad ef. Halitovićem, uvijek će se svim svojim kapacitetima zalagati za jedinstvo i pomirenje. Otvoreni smo za svaki vid razgovora sa svim stranama i uz prisustvo svih aktera, pa čak i za to da taj razgovor bude otvoren za javnost”, naveli su.

U saopštenju se apeluje na sve političare i nosioce javnih funkcija da se suzdrže od neodgovornih i pristrasnih izjava koje samo štete procesu pomirenja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: