26 Aprila, 2024
Društvo Kolumna Novi Pazar Zdravlje

Prije godinu dana, kad je bila Ana…Novi Pazar pamti

Prije tačno godinu dana u jeku pandemije u Novom Pazaru od korona virusa, u posjetu najvećem sandžačkom gradu došla je srbijanska premijerka Ana Brnabić, koja je ispred novopazarske bolnice, zajedno sa kolegama iz Vlade, dočekana protestom i zvižducima kod okupljenih građana.

Broj umrlih tokom juna i jula prošle godine u bolnici u Novom Pazaru je bio toliko visok, da za veliki broj žrtava danima ne bi rodbina znala šta se dešava sa njima.

Onda je u Novi Pazar došla aktuelna predsjednica Vlade Ana Brnabić i direktno optužila okupljene građane da “politizuju” čitavu situaciju, te da broj umrlih, prema njenim riječima, izmišljaju političke pristalice.

“Neću se uplašiti, jer nisam ovdje zbog njih (okupljeni građani)…mogu da mi prijete, da pokušaju da probiju kordon, da me ubiju, ali istinu neće promjeniti”, kazala je tada premijerka Brnabić, dok je u pozadini veliki broj građana zvižducima ispratio njeno obraćanje.

Ali, Anina istina i ona u matičnoj knjizi umrlih se dijametralno razlikuju, jer je prema nezvaničnim podacima  dnevno u Novom Pazaru umiralo u prosjeku po 5 ljudi, a to je trajalo u periodu od druge polovine juna i prve polovine jula 2020. godine. Da je najveća smrtnost bila u Novom Pazaru kasnije je potvrdila Darija Kisić Tepavčević na konferencijia za medija Vladinog šataba za vanredne situacije.

Okupljeni građani su tokom govora Brnabićke sve vrijeme protestvovali, a jedan dio prisutnih je tog dana vapio da sazna šta se dešava sa njihovim najmilijima koji su danima u bolnici na liječenju, ali nemaju nikakvu informaciju o njima. Čak su pojedini uz plač “tražili vezu” i pisali na papiriću imena hospitalizovanih preko tadašnjeg ministra Ljajića (koji je prišao da umiri masu) da saznaju da li su im najmiliji, kako se moglo čuti, “bar živi”.

I nakon godinu dana od sramnog obraćanja i bezosećajnog odnosa prema žrtvama korone u Sandžaku, a mnogi ocjenjuju i zdravstvenog sistema, nisu saopštene tačne informacije-koliko je ljudi izgubilo život u novopazarskoj bolnici, te da li je uopšte bilo ko odgovarao zbog katastrofalnog stanja tokom juna i jula u toj zdravstenoj ustanovi.

– Jedni za ponos, drugi za stid

Ostaće upamćeno da je jedna grupa ljekara tog dana okrenula leđa premijerki prilikom njenog obraćanja, u znak protesta zbog odnosa države prema Novom Pazaru u vrijeme pandemije.

Ono što će ostati kao tužna slika našeg društva jesu rukovodioci bolnici u Novom Pazaru, koji si i pored toga što su znali kako je stanje i kolika je stopa smrtnosti i kolapsa u bolnici, stajali nepomično iza premijerke i odobravali “njenu istinu”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: