28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija

Pucnjava kod sela Banjska, pogunio kosovski policajac

U oružanom napadu, rano jutros kod mjesta Banjska, na sjeveru Kosova, poginuo je jedan kosovski policajac, a jedan je ranjen.

Kosovska policija je saopštila da je život izgubio policajac je A.B., sa činom vodnika, dok je povređeni pripadnik granične policije.

Kosovska policija oglasila se o incidentu koji se dogodio u selu Banjska, napominjući da su

Selo banjska je blokirno od strane specijalnoh policijskih snaga Kospva u u tom mjestu pucnjava je trajala i tokom prijepodnevnih sati, kavljaju koosvski mediji.
Prethod, noćas, jedinice policijske stanice Zvečan su reagovale nakon što je sa nekoliko pozicija na njih pucano iz vatrenog oružja, kao i da u su na ulazu u ovo selo primjećeni kamioni bez registarskih oznaka koji su blokirali put

“Jedinice Policijske stanice Zvečan, po dobijanju obavještenja, reagovale su na slučaj i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije. Kada su stigle u blizini mjesta gdje je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor gdje je sa nekoliko položaja pucano na ljude iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i šok pištolje, pri čemu su usred hitaca upucana dva policajca”, navodi se u saopštenju Policije Kosova.

U saopštenju se navodi da su policijske jedinice u samoodbrani reagovale i uspjele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje povređenih kolega.

“Povrijeđeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici gde je lekar konstatovao smrt jednog od teško povrijđenih policajca, dok su druga dva policijska službenika i van životne opasnosti”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su na terenu aktivirane sve relevante policijske jedinice po profilima, koje su napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa.

Premijer Kosova Albin Kurti je objavio da su napadači bili naoružani maskirani profesionalci, osudivši ovaj kriminalni i teroristički napad.

Organizovani kriminal sa političkom, finansijskom i logističkom podrškom zvaničnog Beograda napada našu državu. U ovoj borbi mi branimo i poštivamo zakon, štitimo sve građane bez razlike, te nezavisno Kosovo”, napisao je Kurti na društvenim mrežama.

Dodao je kako će počinitelji i njihovi nalogodavci “pasti, biti uhapšeni, procesuirani i kažnjeni”.

“Vlada Republike Kosova i državne institucije su spremne i u koordinaciji da odgovore na zločine i zločince, terorizam i teroriste. Kosovska policija je informirala porodicu A. B. o njegovoj pogibiji. Ranjeni policajac je van opasnosti. Izražavamo saučešće porodici i svima zbog našeg palog policajca. Ranjenome želimo brz i potpun oporavak”, poručio je Kurti.

Zbog napada na poliiciju održan je i sastanak Savjeta za sigurnost Kosova.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu najoštrije osuđuje orkestrirane i nasilne napade na Kosovsku policiju i zatražila da počinioci ovog napada odgovaraju..

“Prepoznajemo i poštujemo ulogu prvog reagovanja u vanrednim i kriznim situacijama. Cenimo tekuću koordinaciju između Kosovske policije, Misije EU za vladavinu prava i Kosovskih snaga NATO-a (KFOR), po potrebi”, ističu u američkoj ambasadi, navodeći da Kosovska policija ima potpunu odgovornost i legitimitet za sprovođenje vladavine prava prema Ustavu i zakonima Kosova.

Napad kod sela Banjska osudli su predstavnici UNMIK-a kao i predstavnici diplomatskih misija.

Na mjestu pucnjave kod sela banjska raspoređene su snage KFOR-a i EULEX-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: