18 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Regija

Ratku Mladiću danas izricanje konačne presude

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MMKS) danas danas će izreći konačnu presudu Ratku Mladiću, koji je prije skoro četiri godine prvostepeno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Izricanje presude Žalbenog vijeća zakazano je za utorak 8. juna 2021., u 15:00 sati, u sudnici Mehanizma u Haagu.

Pretres će, podsjećaju, biti emitovan na web stranici Mehanizma s odgodom od 30 minuta.


Memorijalni centar Srebrenica će uz prilagođeni program i goste paneliste, iz Potočara uživo prenositi izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću.


Podaci o predmetu

Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić nije osuđen po jednoj, za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. Među tim općinama je i Prijedor.

Na prvostepenu presudu od 22. novembra 2017. godine žalili su se i Haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana. Žalbeni postupak proveden je u augustu prošle godine.

Međunarodni nalog za hapšenje i nalog za predaju

Odbrana je, u skladu s ponašanjem branjenika tokom sudskog postupka u kojem je sve vrijeme negirao navode optužnice, predložila da se poništi presuda doživotnog zatvora ili da se ide u novo suđenje.

Haško tužilaštvo je zatražilo da Apelaciono vijeće proglasi krivim Mladića za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most, Ključ i Vlasenica. Radi se o jedinoj tački optužnice po kojoj Mladić nije proglašen krivim u prvostepenoj presudi.

Izvor: AA, irmct.org

Povezane vijesti

%d bloggers like this: