10 Decembra, 2023
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Reagirale OCD Novog Pazara: Prava romske djece bez adekvatnog odgovora kako društva tako i državnih institucija

Nekoliko romskih mališana (od 3-5 godina) mjesecima, bez redovnog obroka,  adekvatne odeće i obuće, boravi i spava na betonu u prolazu Nove lučne zgrade, konstatuju u današnjem saopštenju Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC DamaD i Urban-In.

Oni naglašavaju da je evidentno da su ova djeca žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, a potencijalno su žrtve trgovine ljudima, zloupotrebe dece u svrhu prosjačanja,ekonomske eksploatacijei nedostatka ukupne brige porodice i društva.

“Podsjećamo da su prava romske djece višestruko ugrožena. Ova djeca žive u nehumanim uslovima, ugroženo im je pravo  na bezbjedan i dostojanstven život,  obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, a često su izložena omalovažavanju, vrijeđanju i diskriminaciji”, tvrde ove tri organizacije i dodaju da je težak položaj romske djece posledica i neadekvatnog odgovora društva i nadležnih institucija.

Konstatujući da su ova djeca za lokalne institucije često potpuno nevidljiva, oni apeluju na nadležne lokalne i republičke institucije da neodložno riješe ovaj problem, te da odgovorno, efikasno i sistemski kontinuirano rade na zaštiti prava i unapređenju položaja romske zajednice, a naročito djece i mladih.

SNews već nekoliko mjeseci izvještava o ovom problemu i tekstovima i fotografijama je u više navrata alarmirao širu javnost i nadležne na konkretnu akciju u cilju zaštite djece koja prosjače i spavaju na ulicama Novog Pazara.

Nadležno srbijansko ministarstvo, Centar za socijalni rad u Novom Pazaru, kao i PU Novi Pazar i Prekršajni sud u Novom Pazau se još nisu oglasli o preduzetim mjerama i aktivnostima u vezi ovog problema.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: