25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Srbija

Reagiranje iz BNV-a: Sa tribina fašistička ideologija i mržnja prema Bošnjacima, državni organi da rade svoj posao

Bošnjačko nacionalno vijeće oštro je osudilo demonstraciju šovinizma na tribinama od strane navijača kluba Crvene zvezde u Beogradu prema igračima rukometnog kluba Novi Pazar.

“U toku utakmice koja se odvijala u Beogradu između rukometnog kluba Crvene zvezde i Novog Pazara, igrači Novog Pazara trpjeli su sve vrijeme uvrede upućene na račun vjere i nacije, a da pritom niko od zvaničnih lica, delegata nije reagovao i zaustavio ovakvo ponašanje i skandiranje”, navode iz BNV-a.

Podsjećaju da su domaći navijači tokom cijelog meča skandirali “Nož, žica, Srebrenica”, “Ratko Mladić”, “Pazarci, jel nas čujete, srpske krvi imate”, “Zemljom ovom ime tvoje večno će se oriti, protiv poturica roda svoga, uvek ćemo se boriti”.

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je nadležne organe da reaguju i spriječe ovaj vid iskazivanja mržnje koji nije upućen samo mladim sportistima već, ocjenjuju, cijelom Bošnjačkom narodu koji je civilizovan i miroljubiv.

“Veličanje genocida, osuđenih ratnih zločinaca, a posebno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i najotvorenije prijetnje koje se upućuju bošnjačkom narodu postale su neizostavni dio svake sportske utakmice u Srbiji na kojoj učestvuju sportisti iz Novog Pazara i Sandžaka”, naglašavaju iz krovne institucije Bošnjaka.

Iz BNV sa žaljem konstatuju da ovakva promocija fašističke i genocidne ideologije nije naišla na osudu ni jednog nadležnog državnog organa.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: