Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Sa performansa “Glas stabala”: Dijete raste u ljubavi kad mu drvo hlad napravi

Postavljanjem dječjih crteža na mjestima posječenih stabala aktivisti ekološke organizacije Za zdrav Novi Pazar izveli su u nedjelju performans na keju rijeke Raške, izražavajući na taj način protest.

Na mjestima gdje su do skora bila stabla “zasađeni” crteži i poruke su simbolično “zaliveni”.

Ovaj vid ekološkog protesta po prvi put je organiziran u Novom Pazaru, pošto su Srbijavode po nalogu Vodne isnpekcije krajem marta mjeseca posjekle 32 stabla. Planiraju da duže keja uklone još stotinjak stabala, uglavnom vrba.

Sa ovim se ne slažu ekološki aktivsti iz građanske inicijative Za zdrav Novi Pazar (ZNP)

„Ovim performansom želimo da ukažemo na bezobziran način kojim su stabla posječena, a samim tim i na nelogičnost odluke o sječi stabala u urićenom dijelu korita koja već decenijama ne prave problem bilo kakvih polava. Uzvodno mamo dio koji uopšte nije ukorićen, dio na kome možete naći popadal stabla na sred korita, dio koji nema ni sekundarno korito, u primarnom korit se nalaze sve vrste otpada. Ta odluka nam nije jasna“, poručio je Emir Murselović, istakavši da su ovim vidom protesta željeli da budu glas posječenih stabala.

„Drvo je dijete koje nas grli, drvetu svako treba da hrli“, ističe Aida Nuhanbašić.

 „Nejasno nam je odkut tolika ružilačka energija…Nosiocu odluka su tu da sprovode volju građana, a ne sopstvenu volju. Tu smo da branimo ovo drveće i nadamo se da neće biti sječe. Nadamo se da neće imati potrebe da budemo radikalni i da će tražiti neko zdravije rješenje“, poručio je Haris Ibrahimović.

O važnosti drveća i svojim crtežima govorila su djeca poručujući „Sa drvećem je ljepše“.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: