26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak

Saglasni da se saradnja intenzivira i poboljša, posebno na polju obrazovanja na bosanskom jeziku

U okviru plana posjeta predsjednicima sandžačkih gradova i opština, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Misala Pramenković, sa saradnicima, posjetila je gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca.

“Tokom sastanka, razgovaralo se o nastavku saradnje sa gradom Novim Pazarom, realiziranim projektima i aktivnostima koje se, u okviru djelovanja Vijeća, planiraju sprovesti. Sagovornici su saglasni da se saradnja intenzivira i poboljša, posebno na polju obrazovanja na bosanskom jeziku”, saopšteno je iz BNV-a.

Ovo je bila prva zvanična posjeta gradonačelniku Novog Pazara novoizabrane predsjednice BNV-a Misale Pramenković.

Iz Gradske uprave Novog Pazara je saopšteno da je sastanak gradonačelnika Nihata Biševca sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća protekaoe u razgovorima o različitim temama.

Prioritet su, kako je ocenjeno tokom susreta, unapređjenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku i podrška projektima koji kroz obrazovni ali i sistem kulture i informisanja imaju za cilj da doprinesu jačanju prava i položaja pripadnika bošnjačke zajednice na ovim prostorima.

“Danas smo održali prvi radni sastanak sa rukovdstvom Bošnjačko nacionalno vijeće. Ovo je bila prilika da razgovaramo o aktivnostima i budućim planovima na polju obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma, oblastima kojima se Vijeće bavi. Grad Novi Pazar je jedina lokalna samouprava koja je u prethodnom periodu izdvajala značajna milionska sredstava za finansiranje aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća”, naveo je gradonačelnik Novog Pazara, Nihat Biševac na oficijelnom fb profilu..

Delegaciju Vijeća činili su i predsjednik Izvršnog odbora Fuad Baćićanin, potpredsjednik Edin Numanović i šef Kabineta Semir Madžgalj.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: