28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Tutin

Za katamaran i prečišćavanje jezera „Gazivode” 13 miliona dinara (više od 110 hiljada eura)

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i direktor Regionalne razvojne agencije Sandžaka “SEDA” Samir Kačapor pustili su u rad katamaran, specijalno plovilo za prikupljanje i odlaganje otpada sa jezera „Gazivode”. Kako je saopšteno iz Vlade Srbije projekat je vrijedan 13 miliona dinara, od čega je najveći dio u iznosu od 10,4 miliona dinara osiguralo Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj.

Foto: Miloš Perić

“Ovaj projekat je od velikog značaja za zaštitu životne sredine, kako okoline Novog Pazara, tako i Tutina i Ribarića i za sve ljude koji dolaze na ovo jezero. Ovo nije jedini projekat koji realizujemo u Novom Pazaru, očekujemo i završetak azila za pse imajući u vidu gorući problem sa psima lutalicama. Za sandžačke opštine izdvojili smo trećinu budžeta Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj. Sredstva su usmjerena na 13 projekata, a u Srbiji sufinansiramo ukupno 91 projekat”, izjavio je ministar Đerlek.

Imajući u vidu velike izazove sa kojima su se grad, ali i susjedne opštine susretale kada je u pitanju čišćenje i odvoženje otpada iz jezera Gazivode, katamaran će, kako su naveli, spriječiti potencijalnu ekološku katastrofu i omogućiti bolje korišćenje jezera u turističke svrhe, a samim tim sačuvati floru i faunu, odnosno zdravlje stanovništva biljaka i životinja.

Foto: Miloš Perić

Podsjeća se da su, krajem 2022. godine, ogromne količine smeća preplavile jezero, nakon velikih kiša i povećanja vodostaja rijeke Ibar.   

“Došlo je vrijeme da građani dobiju i svoje čisto jezero zahvaljujući mehanizaciji koja neće samo čistiti jezero, već će moći njime da plove jezerom, tako da će imati i turističku svrhu”, obratio se predstavnicima medija i direktor RRA “SEDA” Samir Kačapor.

On je najavio da će ta agencija ponovo aplicirati sa novim projektom reciklažnog dvorišta na samom jezeru koje bi omogućilo odvajanje i recikliranje velike količine otpada.

Foto: Miloš Perić

„Ovo je važno i za sva seoska naselja oko jezera, jer mi realizacijom ovog projekta rješavamo dugogodišnji problem, a to je velika količina komunalnog smeća koja se stvara na jezeru”, izjavio je Rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave Novog Pazara, Ivan Milanović.

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj, u tehničkom mandatu, Edin Đerlek potpisao je Ugovor o sufinansiranju sa gradom Novim Pazarom u junu 2023. godine.

Specijalizovanim plovilom, kako je predočeno, upravljaće obučeno stručno lice i blisko će sarađivati sa JKP Gradska čistoća iz Novog Pazara i Tutina koje će svakih sedam dana otpad odvoziti na gradsku deponiju u reciklažni centar.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: