Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak

Škrijelj: Grad Novi Pazar je školski primjer sistemske korupcije, podstiče divlju gradnju i visoke cijene stanova

Predsjednik Ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar Ahmedin Škrijelj predočio je danas da Grad Novi Pazar, poslije Beograda, od 2017. godine, ima najskuplje takse i naknade za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju stambenh objekata i porodičnih kuća i da nikad nije podnio izvještaj “šta je sa tim novcem”.

Šrijelj je u obraćanju medijima kazao da je za ovoliko skupe naknade i stanove odgovorna aktuelna vlast u Novom Pazaru i da  SDA Sandžaka ima plan da značajno umanji takozvane komunalije koje investitori plaćaju kako bi legalno izgradili stambene objekte.

 “Takva politika vladajuće koalicije dovela je do enormno visoke cijene kvadrata stambenog i poslovnog prostora u Novom Pazaru. Takvim pristupom je odgovorna i za ekspanziju nelegalne gradnje jer visokim iznosima taksi vlast primorava građane da zidaju bez dozvola jer nisu u mogućnosti da plaćaju visoke iznose komunalije. Takvo stanje stvari može dovesto do rasprostranjenosti korupcije jer se građani mogu ucjenjivati kako im se ne bi rušili bespravno izgrađeni objekti”, istakao je Škrijelj.

Prema njegovim riječima u takvoj situaciji se mogu pojaviti pojedinci ili firme bliste vladajućim strukturama koje grade bez dozvola, a da nadležne gradske službe to tolerišu.

 “To što mi imamo danas u Novom Pazaru to je školski primjer sistemske korupcije. Mi smo apsolutno za otklanjanje divlje gradnje, ali i za otklanjenje svih uzroka koji pospješuju divlju gradnju i predstavljaju osnov za bilo koji vid korupcije i zloupotrebe vlasti. Naš je interes da uspostavimo zakoniti red, naročito u oblasti planiranja i izgradnje, pružimo maksimalno povoljne uslove i motivišemo investiture da grade u Novom Pazaru, ali i građane da grade svoje stambene i poslovne objekte”, rekao je Škrijelj.

On je stanje u ovoj oblasti uporedi Novi Pazar i Novi Sad, naglasivši da se samo u Novom Pazaru sve dodatno plaća.

“Priključak za struju se dodatno plaća više od 100 hiljada eura, na vodu i kanalizaciju oko 25 hiljada eura i priključak na put oko 5 hiljada eura. Kada su u pitanju benzinske pumpe komunalije obračunava se cijela površina parcele šo suprotno Zakonu o planiranju i izgradnji i prema našim informacijama taj princip se primjenjuje jedino u Novom Pazaru”, naveo je on.

Škrijelj je kao nedopustivo da se za svako nedostajuće parking mjesto investitorima naplaćuje po million i po dinara, a u Novom Sadu 200 hiljada dinara. Za porodične kuće, ukazuje, nedostajuće parking mjesto gradske vlasti Novog Pazara naplaćuju 200 hiljada dinara, dok se u Novom Sadu to ne naplaćuje, a istovremeno iz gradske uprave Novog Pazara niko nije podnio izvještaj šta je sa tim novčanim sredstvima.

 “Do danas, niko od predstavnika gradskih vlasti nije podnio izvještaj niti smo vidjeli da vlast u Novom Pazaru namjenski troši sredstva na plaćene naknade za nedostajuća parking mjesta. Ako pogledamo realno stanje po ovom pitanje neophodne su značajne promjene. Ono šo vidimo kao prioritet, nakon što preuzmemo odgovornost za rukovođenje gradom, da ćemo smanjiti koefecijente za stambene namjene, odnosno smanjićemo iznos komunalija za oko 30 posto, ukinućemo praksu da se koeficijenti obračunavaju za hodnike i terase, što je sad slučaj i objavit ćemo namjenski račun koji će se isključivo koristiti za obezbjeđivanje parking mjesta. Naknade za nedostajuća parking mjesta usaglasićemo sa drugim gradovima koji su po broju stanovnika i veličini ekvivalentni Novom Pazaru”, rekao je on i, uz dostavu podataka o cijenama komunalija u drugim gradovima pozvao medije da o tome upoznaju javnost i pomognu da instistucije u Novom Pazaru rade u korist rađana.

– I dalje bez odluke o modelu učešća na izborima

Na novinarsko pitanje da li će na najavljenim izborima SDA Sandžaka nastupiti samostalno ili zajedno sa nekom od stranaka i da li će se ukrupnjavati ili i dalje ustitnjavati politička scena u Novom Pazaru, Škrijej je rekao  da je interes SDA Sandžaka da donose promjene u ovom gradu.

 “Naš je interes da mobilišemo sve demokrtaske i progresivne snage u ovom gradu i iznesemo promjene u ovom gradu. O  modelu učešća na izborima odluka još nije donijeta, tako da u ovom trenutku ne mogu da vam dgovorim na to pitanje”, zaključio je on.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: