19 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Škrijelj: Vučić prijetio nakon što sam zatražio da ne uvodi policijski sat i šalje vojsku i policiju u Sandžak

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Ahmedin Škrijelj izjavio je da je juče na sastanku predstavnika političkih stranaka i državnog vrha u Beogradu zatražio da se u Sandžak ne uvodi policijski sat, dovode dodatne snage vojske i policije i da mu je srbijanski predsjednik nakon iznešenih stavova uputio prijetnje.

Škrijelj je istako da je takav zahtjev na sastanku, u vezi odlaganja izbora i uvođenja policijskog sata u Srbiji zbog epidemije koronavirusa, uputio zbog toga što su za vrijeme Miloševićevog režima srpske oružane snage počinile zločine nad Bošnjacima u Sandžaku.

“Koristim priliku, da ovdje na ovom sastanku predložim da se u nacionalno mješovitim sredinama, a naročito u Sandžaku, za vrijeme trajanja vanrednog stanja ne šalju dodatne srpske vojne i policijske snage niti uvodi policijski sat iz razloga što bi njihovo prisustvo dodatno uznemirilo stanovništvo zbog loših iskustava iz vremena vladavine režima Slobodana Miloševića”, rekao je Škrijelj na sastanku predstavnika poliitčkih stranaka i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Skidanje osmjeha s lica

Škrijelj je u izjavi za SNews naveo da mu je Vučić, nakon ovog zahtjeva, zaprijetio.

“Nakon mog obraćanja rekao mi je da ja neću baš tako…Nećeš se ti još dugo smijjati. Ništa mu nisam dobacivao. Pravo da vam kažem nisam ga ni slušao. Poblijedeo je u licu, video sam ogromnu dozu mržnje koju je javno ispoljio predsjednik države”, rekao je Škrijelj.

Beogradski tabloidi bliski režimu su sinoć objavili da je Vučić na zahtjev predstavnika SDA Sandžaka rekao da Vojska Srbije služi za čuvanje objekata, i da je svuda na teritoriji Srbije sa zadatkom da pomogne svim građanima, i Bošnjacima jednako koliko i Srbima.

“Molim Vas i savetujem vam da ne radite nista protiv državnih organa Srbije. U protivnom, garantujem Vam da ću vam skinuti taj cinični osmeh s lica”, kazao je Vučić, prenosi Kurir .

-“Vi možete da birate koga hoćete, ali ćemo mi da postavljamo one koji su nam podobni i lojalni”

Generalni sekretar SDA Sandžaka je naveo da je na sastanku u bivšoj zgradi SIV-a, sada “Palata Srbija”, na kome se govorilo o odlaganju izbora zakazanih za 26. april 2020. godine, kazao da je na tom sastanku predsjednika Republike upoznao sa nezakonitim imenovanjem direktora O.Š. “Avdo Međedović” od strane ministra prosvjete Mladena Šarčevića.

“Naglasio sam da je to škola od posebnog značaja za Bošnjake i u kojoj se izvodi kompletna nastava na bosanskom jeziku i da ministar Šarčević nije postupio na osnovu raspisanog konkursa i u skladu sa zakonom i propisanom procedurom”, rekao je Škrijelj.

Škrijelj je Vučića, kako je podvukao, upitao, zbog čega se, kada su Bošnjaci u pitanju, krši ustavno načelo da svi imaju pravo da stupaju na javne funkcije, da biraju i budu birani bez obzira da li se radi i licima koja su dio vladajućeg režima ili nisu. Šta u ovoj državi znači zakon koji nosioci najviši državnih funkcija krše? Kakva je to poruka Bošnjacima i šta je svrha učešća Bošnjaka na izborima kada se šalje poruka “vi možete da birate koga hoćete, ali ćemo mi da postavljamo one koji su nam podobni i lojalni”.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka smatra da izbore, zakazane za 26. april, treba odložiti i takođe, prema riječima Škrijelja, je stava da sve preduzete radnje u postupku podnošenja izborne liste do uvođenja vanrednog stanja, kao što je ovjera potpisa birača i pribavljena dokumenacija za kandidate na izbornim listama, moraju biti prihvaćeni kao pravno valjani i punovažni nakon što se nastavi izborni proces.

“Stava smo da je i neophodno ispraviti neke nezakonite odluke Republičke izborne komisije a naročito kada je u pitanju imenovanje biračkih odbora u nacionalno mješovitim sredinama. Neophodno je dosljedno primijeniti član 8. stav 5. Zakona o lokalnim izborima kada je u pitanju imenovanje biračkih odbora u nacionalno mješovitim sredinama, što Republička izborna komisija nije uradila”, istakao je prdstavnik SDA Sandžaka dodajući da, nakon što se ukine vanredno stanje upitno je koliko će javni bilježnici biti u stanju da, iz više obektivnih razloga, odgovore zahtjevima političkih stranaka za nastavak ovjere potpisa.

Ovim će, ukazuje, posebno biti ugrožene manjinske političke stranke čime se može dovesti u pitanje njihovo učešće na izborima.

“Tražimo da se zbog sveukupne situacije, broj potpisa potreban za podnošenje manjinske izborne liste smanji na 5 hiljada potpisa”, predočio je generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: