19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

SNews istražuje: Koji tužilac i za koje krivično djelo je izdao nalog za privođenje i saslušanje učiteljice Adele Melajac Karaahmetović?

Iz Višeg ili Osnovnog tužilaštva u Novom Pazaru još nije potvrđeno koji tužilac i za koje krivično djelo je izdao nalog za današnje privođenje i saslušanje učiteljice Adele Melajac Karaahmetović.

Lice ovlašćeno za odnose sa javnošću, portparol Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru Asmir Mehović, na poziv SNews-a, je rekao da nema nikakve informacije u vezi privođenja učiteljice.

“Ne znam ništa u vezi toga, danas je neradni dan, obratitet se sutra. Postoji dežurni tužilac”, naveo je Mehović u telefonskom razgovoru.

Na portirnici zgrade pravosuđa u Novom Pazaru danas oko 13 sati nam je rečeno da u Višem tužilaštvu nema nikoga.

Iz PU Novi Pazar je nezvanično predočeno da je učiteljica Melajac Karaahmetović privedena u PU Novi Pazar na razgovor u svojstvu građanina po nalogu “nadležnog tužilaštva”, te da nemaju nikavih drugih informacija.

U vezi ovog događaja nije se oglasilo ni Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru.

– Ugljanin: Tužilac nije svetinja, saznaćemo ko je priveo pa ćemo mi njega da privedemo

Policijski službenik Iso Šemsović je u svojstvu zastupnika PU Novi Pazara tokom insistiranja od strane lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina da predoči informacije u vezi privođenja Adele Melajac Karaahmetović, rekao da je ona dovedena po nalogu  tužilaštva u Novom Pazaru.

 

Isović nije odgovorio o kom tužiocu se radi, a Ugljanin je tokom razgovora sa Šemsovićem naglasio da, ako je učiteljica privedena zbog izvođenja himne povrijeđeno ustavno pravo, te na osnovu kojeg krivičnog djela i čijeg naloga je privedena učiteljica.

“To je gaženje njenog osnovnog prava, prvo. Drugo, mi Bošnjaci, muslimani, ne dozvoljavamo da nikakvi muškarci odvode naše žene i da ih saslušavaju”, rekao je Ugljanin Šemsoviću koji je potvrdio da je učiteljica po nalogu i u saradnji s Tužilaštvom privedena.

Ugljanin je upitao ko je tužlac i najavio pokretanje postupka protiv njega.

“Policija je došla po njegovom nalogu. Saznaćemo ko je priveo pa ćemo mi njega da privedemo. Ko god je nju priveo, a nema nalog kako treba njega ćemo mi da privedemo. To da znate, ovaj narod ovdje. Hoćemo pravnu državu, hoćemo da poštujemo zakon i ustav”, rekao je Ugljanin tražeći od Šemsovića da vidi učiteljicu Adelu.

“Za dva minuta”, odgovorio je policijski službenik Iso Šemsović obraćajući se Ugljaninu sa riječima “predsjedniče, molim Vas nela se udalje” okupljeni u holu i na ulazu u zgradu PU Novi Pazar.

“Preko mene živog ovdje niko živi neće proć, samo vi nju dovedite. Načelnik policije ili tužilac, neko je kriv to je ona ovdje”, odgovorio je Ugljanin dodavši da je ovdje pokušaj da se uvede zakoniti red, a ne nasilje.

Nakon što se Šemsović vratio rekavši “da se zaglavio štampač”, a Ugljanin je insistirao da vidi učiteljicu, zajedno sa narodnim poslanikom Enisom Imamvićem otišli su u kancelarije i vratili se zajedno sa Adelom Melajac Karaahmetović.

Ona je u pratnji Ugljanina izašla iz PU Novi Pazara i zahvalila se svima zbog pružene podrške.

Građani koji su se okupili u znak protesta zbog privoženja i podške Adeli Melajac su se razišli.

Pripadnici policije nisu reagirali niti pokušali da spriječe, dok su novinari i prisutni građani snimali ulazak Ugljanina i saradnika u hol PU Novi Pazar.

Prema podacima sa oficijelnog sajta Viši javni tužilac u Novom Pazaru je Milena Mrvić, prvi zamjenik javnog tužioca je Edis Arifović, dok su zamjenici Radoslav Filimonović, Adnan Baćićanin i Hazbija Alibašić.

Učiteljica u O.Š. “Rifat Burdžević Tršo” Adela Karaahmetović Melajac je djeci u nastavi na bosanskom jeziku 1. septembra na času pustila bošnjačku himnu “Ja sin sam tvoj” te je, kako nezvanično saznajemo, po nalogu tužilaštva privedena da u svojstvu građanima da izjavu.

Učiteljica je dugogodišnji saradnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća u implementaciji nastave na bosanskom jeziku, autor i koautor velikog broja nastavnih sadržaja i udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopštilo je ranije da himna Srbije “Bože pravde” prvog dana školske godine nije emitovana jedino u OŠ “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru i tada je najavljeno, ukoliko bude saznanja da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, da će u te škole biti poslata prosvjetna inspekcija.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je za beogradske tblide prije dva dana izjavio kako smatra “da se Tužilaštvo mora izjasniti po ovom pitanju, a prosvjetni organi bi morali da povedu u najmanju ruku disciplinski postupak protiv onih koji rade ovako nešto”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: