24 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sport Srbija

SPP: Izljevi fašizma na rukometnoj utakmici, zahtjevamo maksimalne kazne za organizatore

Osudi dešavanja na rukometnoj utakmici izmežu RK Crvena Zvezda i RK Novi Pazar pridružio se večeras i Odbor za sport Stranke pravde i pomirenja (SPP) koja je dio vladajuće većine u Skupštini Srbije.

Iz te stranke su naveli da” najoštrije osuđuje fašizoidno ponašanje navijača RK Crvena zvezda, veličanje presuđenih ratnih zločinaca, koreografije kojima se transparentno poziva na raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje, te sve ostale nesportske elemente koji su se događali na prvenstvenoj superligaškoj utakmici Arkus lige između RK Crvene zvezde i RK Novog Pazara održanoj 10. 10. 2021. godine u SC „Šumarice“ u Beogradu”.

Kako se ocjenjuje iz stranke Muamera Zukorlića, aktuelnog potpredsjednika srbijanskog parlamenta, cjelokupan odnos navijača RK Crvena zvezda, kao i dopuštanje nadležnih kako iz uprave i lige tako i pripadnika policije da se takva atmosfera zadrži tokom cijelog susreta, besraman je čin koji prevazilazi svaku vrstu sportskog odnosa, podliježe pod zakonsku odgovornost i zahtijeva adekvatnu reakciju nadležnih organa protiv organizatora i učesnika ovog akta, te odgovornih lica koja su bila zadužena da osiguravaju javni red i mir na ovom događaju.

 

Konstatira se i da “svo zlo devedesetih godina dvadesetog vijeka na Balkanu vanjsku manifestaciju dobilo je kulminacijom nesportskog navijanja na stadionima i u dvoranama koja su vjersku i nacionalnu mržnju dovela do usijanja i postala okidač ratova u kojima su najviše stradali civili i počinjeni zločini genocida i etničkog čišćenja sa stotinama hiljada žrtava i više miliona raseljenih te devastiranjem gradova i država koje se i danas, trideset godina poslije, pokušavaju opraviti.”

Iz SPP-a smatarju da procesi pomirenja na Balkanu zavise od više faktora, a među važnijima jeste uspostavljanje pravde, reda i zakona koji najstrožije zabranjuju raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje sa nultom tolerancijom za sve počinioce ovih nedjela.

“Podgrijavanje i još gore nereagiranje na ovakve izljeve fašizma mogu se protumačiti kao toleriranje istog, što za sobom vodi opasnost po mir i sigurnost širega regiona. Iz svih pobrojanih razloga, od nadležnih iz Argus lige zahtijevamo najdrastičnije kazne spram svih odogovornih lica koja su bila zadužena da u dvorani obezbjede elementarne uslove za sprotsko nadmetanje. Od nadležnih državnih organa zahtijevamo hitnu reakciju i procesuiranje organizatora i svih izvršioca krivičnih djela raspirivanja vjerske, rasne i nacionalne mržnje, kao i veličanja ratnih zločinaca. Počinioci ovih djela moraju dobiti maksimalne kazne predviđene zakonom kako bi se spriječilo dalje raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje i sportske dvorane i stadioni vratili osnovnoj namjeni promoviranja zdravog života i sportskoga duha među mladim generacijama”, poručuju iz stranke Muamera Zukorlića.

U saopštenju se zaključuje i da ćećinski pristojan narod u Srbiji, kako Srbi tako i Bošnjaci i pripadnici svih ostalih naroda, nemaju međusobnih animoziteta već žele da žive u miru i razvijaju dobre međunacionalne i njeguju komšijske odnose, sa potpunim uvažavanjem i poštivanjem drugoga i drugačijega.

“Moramo učiniti sve da se takva atmosfera prenese i na tribine sprotskih terena koje trenutno uzurpira ostrašćena manjina vrlo često izmanipulirana i nesvjesna posljedica svojih postupaka. Sport se mora vratiti sportistima, istinskim navijačima i ljubiteljima zdravoga načina života”, navode iz Odbora za sport Stranke pravde i pomirenja.

Zbog dešavanja na rukometnoj utakmici predstavnici RK Novi Pazar su najavili mogući izlazak iz lige, a ponašanja “navijača” Crrvene zvezde ranije danas su, pored velikog broja građana koji su to učinili preko društvenoh mreža osudili Helsinški odbor za ljudska prva, Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka Ogranak Novi Pazar, Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao i Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković .

Povezane vijesti

%d bloggers like this: