Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Regija

Tužalaštvo BiH: Optužnica zbog pomaganja u genocidu

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Zorana Malinića, rođenog 1961. godine u Sarajevu, nastanjenog u Beogradu, državljanina Republike Srbije.

“Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u Zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici, u mjesecu julu 1995. godine, prilikom kojeg je djelimično istrijebljena skupina bošnjačkog naroda pri čemu je cjelokupno bošnjačko civilno stanovništvo, uklonjeno iz srebreničke enklave, a muškarci i dječaci ubijeni, u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije 65.zaštitno-motorizovanog puka GŠ VRS, svjesno pružio pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata u namjeri počinjenja i izvršenja genocida”, saopšteno je danas iz Tužalaštva Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi, da je optuženi planirao, nadzirao i koordinirao aktivnosti pripadnika Vojne policije, na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.

Prema navodima iz opštužnice pripadnici Vojne policije, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili su skupinu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

Optužnica se također odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje skupine od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uvjetima na stadionu u Novoj Kasabi, koji su predvečer istog dana, transportirani u pravcu Kravice i Bratunca, držani u objektima za zatočenje, te nakon toga strijeljani i ubijeni na različitim lokacijama gdje su vršene egzekucije žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.

Optuženi Malinić se tereti za kazneno djelo pomaganja u genocidu.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, prilaganjem izjava 6 svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, prilaganjem 285 materijalnih dokaza među kojima su dokazi dobijeni od tužiteljstva pri MKSJ, kao i izjava 28 svjedoka u svjedočenjima datim u MKSJ, uz saslušanje 2 vještaka, sudsko-medicinske i vojne struke.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: