26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

U subotu vojna vježba „Sadejstvo 2020“ na Pešteru

Združena taktička vježba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije „Sadejstvo 2020“ biće izvedena u subotu, 10. oktobra 2020. godine od 12 sati na Privremenom poligonu „Pešter“.

Kako je najavljeno iz Ministarstva odbrane Srbije na vježbi će učestvovati oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije je najavljujući održavanje vježbe „Sadejstvo 2020“ na Privremenom poligonu Pešter, rekad da je sve spremno za sutrašnju vježbu i da će se u to uvjeriti na današnjoj generalnoj probi.

“Ovo je poruka da imamo modernu, organizovanu, snažnu vojsku, koja je u stanju da brine o miru i bezbjednosti svih građana naše zemlje i svih Srba, gdje god oni da žive”, rekao je ministar Vulin.

On je naglasio da zahvaljujući sadašnjoj opremljenosti vojske, pripadnici Ratnog vazduhoplovstva imaju priliku da se uvježbavaju sa bojevom municijom u svojoj zemlji, što ranije nije bio slučaj, jer je prošlo oko 20 godina kada je MiG-29 poslednji put ispalio raketu vazduh-zemlja i prošla je čitava jedna generacija pilota koji nikada nisu ispalili raketu i nisu probali bojevu municiju, izuzev na poligonu u Bugarskoj jednom godišnje, ili jednom u dve godine.

Na vježbi „Sadejstvo 2020“, koja počinje na Pešteru sutra u podne, a koju će prenositi Radio-televizija Srbije, ministar Vulin ističe da će građani moći da se uvjere kakva je Vojska Srbije i koliko Srbija može da bude sigurna i mirna.

Vojna vježba “Sadejstvo 2020” održava se u blizini mjesta Karajukići Bunari na Pešterskoj visoravni na privremenom poligonu “Pešter”.

 

Izvor i foto: mod.gov.rs

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: