26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Tutin

U Tutinu počela izgradnja vrtića za 100 predškolaca

U tutinskom naselju Svračće danas je položen kamen temeljac za izgradnju novog vrtića.

Kamen temeljac su položili potpredsjednik Vlade Srbije i ministra prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića i predsjednik opštine Tutin, Salih Hot.

Novi objekat biće površine oko 1000 kvadratnih metara a vrijednost investicije je preko 94 miliona dinara. Završetak radova predviđen je za april 2023. godine.

Predsjednik Opštine Tutin, Salih Hot je rekao da će to biti fukcionalan, značajan i veoma bitan objekat čija je vrijednost oko milion eura, te da he opština Tutin, po starosnoj strukturi stanovništva najmlađa u Srbiji sa javećim prirodnim priraštajem..

“Bez sumnje ovakav objekat je preko potreban. Ovaj vrtić će poslužiti svojoj namjei, odovoljiti potrebi našim građanima i primiti djecu koja čekaju upis, a čeka njih oko 80, što je i kapacitet ovog vrtića”, rekao je Hot uputivši riječi zahvale svima koji su učestvovali i pomogli da se ovaj projekat realizuje.

Ministar Ružić je rekao da će izgradnjom novog objekta obezbjediti 100 novih mesta za mališane iz Tutina, čime će praktično ukinute liste čekanja za upis u vrtić u ovoj opštini.

“Na taj način dajemo podršku Predškolskoj ustanovi „Habiba Stočević“, lokalnoj samoupravi, ali i roditeljima i omogućavamo povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, što je jedan od strateških ciljeva“, rekao je ministar i dodao da
Ministarstvo kroz Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ gradi ili dograđuje vrtiće u još 22 lokalne samouprave širom Srbije.

„Za jedanaest vrtića je u planu raspisivanje tendera za izvođače radova, od kojih je jedan tender za vrtić u Novom Pazaru od 270 novih mjesta za djecu predškolskog uzrasta“, najavio je Ružić.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Svjetskom bankomsprovodi Program „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ putem kog izgradnjom novih i dogradnjom postojećih vrtića obezbjeđuje proširivanje kapaciteta i
mjesta u predškolskim ustanovama za 11.000 mališana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: