20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

U vezi sprovođenja javnih nabavki i zloupotrebe službenog položaja funkcionera u Novom Pazaru Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije VJT u Kraljevu formiralo četiri predmeta

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu je, po krivičnim prijavama koje se odnose na nosioce javnih funkcija i rukovodioce u javnim preduzećima u Gradu Novom Pazaru, formiralo četiri predmeta ali još nije donijelo odluke o navodima u prijavama, saznaje SNews.

Kako se navodi u izvoru iz Tužilaštva, u koji je SNews imao uvid, radi se o prijavama iz januara 2021. godine podnešene protiv više lica u vezi sprovođenja javnih nabavki, zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe službenog položaja odgovornih lica u vezi otuđenja zemljišta TR “Raška”, te povodom više javnih nabavki na osnovu kojih je Gradska uprava Novog Pazara donijela odluke o dodjeli ugovora u periodu od 2016. do 2020. godine.

U Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije tužilaštva u Kraljevu formiran je i poseban predmet po krivičnoj prijavi podnešenoj Višem javnom tužilatvu u Novom Pazaru 29. januara 2021. godine protiv M.M. i odgovornih lica za sprovođenje javnih nabavki u Opštoj bolnici Novi Pazar, dostavljen ovom tužilaštvu 4. februara iste godine.

“Podnijet je zahtjev za prikupljanje posebnih obavještenja MUP-u Republike Srbije, Direkciji policije, UKP Odjeljenju za borbu protiv korupcije, a zatim i urgencije dana 25.05., 10.09., 21.12. 2021. godine i 17.03.2022. godine, ali traženi izvještaj još uvijek nije dostavljen kako bi se odlučivalo u navodima u krivičnoj prijavi”, piše u aktu Tužilaštva.

U predmetu po krivičnoj prijavi koja se odnosi na 28 javnih nabavki za koje je Gradska uprava Novog Pazara donijela odluke i u vezi zloupotrebe službenog položaja odgovornih lica u vezi otuđenja zemljišta TR “Raška”, krivična prijava je združena, a nakon upućenog zahtjev za prikupljanje posebnih obavještenja UKP Odjeljenju za borbu protiv korupcije MUP-u Srbije, upućeno je pet urgencija.

“Povodom tog zahtjeva nije dostavljen izvještaj, već je od strane MUP-u Republike Srbije, Direkciji policije, UKP Odjeljenju za borbu protiv korupcije, dostavljeno obavještenje da je prikupljena dokumentacija za 73 nabavke, koja sadrži oko 300 listova zbog čega je potrebno više vremena da se ista pregleda, eventualno izvrše dodatne provjere, kao i da je to razlog nedostavljanja izvještaja”, predočava se u dopisu podnosiocu krivične prijave.

Dva posebna tužilačka predmeta formirana su po prijava protiv dva direktora javnih preduzeća u Novom Pazaru, A.M. i M.Š.

U oba se radi po prijavi za zloupotrebi službenog položaja (čl.359 KZ-a). U slučaju koji se odnosi na A.M. iz UKP Odjeljenju za borbu protiv korupcije je, nakon tri urgencije tokom 2021. godine, dostavljen izvještaj sa prikupljenim potrebnim obavještenjima. U međuvremenu je došlo do promjene postupajućeg javnog tužioca, te će odluka o daljem postupanju po prijavi biti donijeta nakon što se novi zamjenik javnog tužioca upozna sa predmetom.

Više javno tužilaštvo u Kraljevu, foto: kv.vi.jt.rs/

Povodom prijave podnešene Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru protiv M.Š. piše da UKP Odjeljenja za borbu protiv korupcije još uvijek nije dostavljen izvještaj kako bi se odlučivalo o navodima iz krivične prijave, da je nakon zahtjeva za prikupljanje potrebnih obavještenja bilo tri urgencije, nakon čega je MUP dostavio obavještenje da postupaju po navedenom zahtjevu, da je izuzeta dokumentacija, te da se vrši analiza iste.

– Suđenje petorici funkcionera zbog malverzacija prilikom sprovođenja javnih nabavki, jedan priznao krivicu

Zbog malverzacija prilikom sprovođenja javnih nabavki pred Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg suda u Kraljevu sudi se petorici funkcionera i zaposlenih u lokalnoj samoupravi Novog Pazara.

Policija je 12. novembr 2020. godine uhapsila 28 osumnjičenih da su počinili više krivičnih djela kojima su oštetili budžet Srbije za više miliona dinara, a među njima su bivši i sadašnji funkcioneri opštine Prijepolje, Arilje i grada Novog Pazara, kao i direktori pojedinih javnih preduzeća iz tih gradova.

Kako je tada saopštio MUP, oni su uhapšeni u akciji usmjerenoj na suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije, a terete se da su počinili više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem i zloupotreba u vezi sa javnim nabavkama.

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu optužilo je u junu prošle godine pomoćnika gradonačelnika Novog Pazara E.Š. i radnika Gradske uprave M.D. za produženo krivično djelo trgovina uticajem.

Nekadašnji direktor Zavoda za urbanizam S.Lj. optužen je za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, dok se radnici lokalne samouprave S.A. i A.I. terete za krivično djelo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Optužnicom je obuhvaćeno i odgovorno lice ponuđača na jednom od tendera E.V. koji se tereti za zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom.

U istoj akciji bio je uhapšen i bivši direktor Javnog komunalnog preduzeća “Gradska čistoća” Emin Omerović koji je sa Posebnim odjeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu zaključio sporazum o priznanju kivičnog djela.Viši sud u Novom Pazaru je prihvatio taj sporazum i Omerović je, zbog zloupotrebe službenog položaja, pravosnažno osuđen na pet mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: