27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak

Ugljanin: Moj životni san je da Bošnjaci budu slobodni, jedinstveni i da provode pravdu

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanina je ponovio stav da “samo ujedinjeni i slobodni Bošjaci mogu da opstanu živi na ovim prostorima”. Govoreći o detaljima svog životnog puta i političke karijere kazao je da, kada bi imao priliku da živi 101 život, isto bi radio.

“Dok god su Bošnjaci podijeljeni u više političkih stranaka služiće drugima. Kad bi u ovoj situaciji, znajući sve ovo, sto puta umro i sto prvi put probudio, isto bi radio. Moj životni san jeste da Bošnjaci žive slobodno sa svojim bošnjačkim nacionalnim i vjerskim, islamskim identitetom. Da budu slobodn i žive u pravdi. Da provode pravdu, a ne da im drugi budu sudije, tužioci i policajci. Svaki narod ima pravo da provodi pravdu i pokaže koliko vrijedi”, rekao je Ugljanin u intervjuu za medijski projekat “Živa historija na Balkanu” koji je sprevo Turski histrojski institut (TTK).

U svojoj “životnoj priči”, govoreći o dešavanjima devedesetih, svom djetinjstvu, životu u Bošnjačkoj mahali u Mitrovici, studijama u Sarajevu, ulasku u polititku, SDA Sandžaka, Sandžaku, BiH i Aliji Izetbegoviću, Turskoj i Recepu Tayyipu Erdoganu, ali i svojim iskustvima, idejama i željama, poručio je da “niko ne zna koliko ko vrijedi dok ne dobije vlast u ruke”.

“Prema tome Bošnjaci imaju to pravo. Moj životni san je bio medicina, ali, Allahaovom voljom, otišao sam na pravi put”, rekao je osnvač i lider SDA Sandžaka.

U serijalu objavljenih intervjua istaknutih ličnosti sa Balkana (objavljeni na yt kanalu Turskog historijskog instituta) nalaze se razgovori sa kćerkom Alije Itebegovića, Sabinom Berberović, Enverom Imamovićem Vukom Draškovićem, Mirjanom Teodosijević, Enesom Pelidijom, Šerbom Rastoderom, Darkom Tanaskovićem, Ljilajnom Čolić i ostalim javnim ličnostima, profesorima, novinarima, političarima koji su posebni, od devedesetih pa sve do danas ostavili neizbrisiv trag na historiju Balkana.

Foto: PtSc TTK TV

Povezane vijesti

%d bloggers like this: