29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Presude Evropskog suda za ljudska prava ugraditi u novi Ustav BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka pozdravila je presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po kojoj Predsjedništvo i Dom naroda BiH moraju biti jedna izborna jedinica.

“Presuda Evropskog suda za ljudska prava vraća povjerenje u međunarodnu pravdu u smislu uspostavljanja koncepta građanske Bosne i Hercegovine, za koju su se građani Bosne i Hercegovine izjasnili na referendumu 29. februara i 1. marta 1992. godine, i kakva je priznata u Ujedinjenin nacijama. Također, ova presuda predstavlja veliki korak u uspostavljanju pravednog i trajnog mira na Balkanu, za šta se SDA Sandžaka zalaže od svog osnivanja”, ocjenjeno je u reagiranju.

SDA Sandžaka je pozvala Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i Vijeće za implementaciju mira da presude Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na BiH, ugrade u novi Ustav BiH i na taj način omoguće sprovođenje ovih presuda.

Sud je utvrdio da je sadašnji politički sistem BiH etničku zastupljenost učinio važnijom od političkih, ekonomsko-socijalnih i drugihg pitanja, te je pojačao etničke podjele u državi i potkopao demokratski karakter izbora, te da su “konstitutivni narodi privilegovani”.

Legitimno predstavljanje je diskriminatorno. Članovi Predsjedništva BiH moraju se birati na području cijele države, a ne iz entiteta. Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH moraju biti izabrani sa teritorije cijele države. Dakle, Predsjedništvo BiH – jedna izborna jedinica. Dom naroda PS BiH – jedna izborna jedinica. Bez entiteta.

Ovo je suština presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Slaven Kovačević protiv BiH. Sud u Strazburu presudio je prije godišnjih odbora, a službena objava bi, kako saznaje Istraga sedmice Hayat TV-a, trebala bi biti do kraja ovog mjeseca.

 Foto: Erich Westendarp, Pixabay

Povezane vijesti

%d bloggers like this: