Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Za Oružane snage BiH četiri nova američka helikoptera

Novi helikopteri za Oružane snage Bosne i Hercegovine, tipa Bell Huey II, stigli su jutros iz Sjedinjenih Američkih Država na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Na aerodromu su ih dočekali tehničari i specijalisti OS BiH i američkog proizvođača Bell Helicopters, koji su odmah pristupili njihovoj pripremi za probne letove. Helikopteri su dopremljeni civilnim tansportnim avionom Antonov An-124, ukrajinske aviokompanije Antonov Aviation Company (AAC), koju je angažovala firma Bell. Avion je poletio sa aerodroma u gradu Huntsvilleu, iz američke savezne države Alabame.

Radi se o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavci ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina učestvovala sa 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Helikopter vojne oznake UH-1H-II Huey II modernizirana je, poboljšana i za održavanje jeftinija varijanta helikoptera opće namjene UH-1H Iroquois (poznat i kao “Huey”), koji se nalazi u inventaru Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane OS BiH. Ovom nabavkom Brigada će moći nastaviti i još bolje izvršavati zadaće avio prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, potraga i spašavanja, kao i ostale zadaće u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

“Službena primopredaja helikoptera planirana je nakon probnih letova. Tim povodom, informišemo građane da u narednim danima, a već od danas, mogu očekivati povećanu aktivnost helikoptera u zoni glavnog grada BiH – saopćilo je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine.

Iz Ambasade BiH u Sarajevu u objavi na Twitteru podsjetili su da su jutros četiri potpuno nova helikoptera “Huey II” stigla u Sarajevo.

“Ukupni paket uključuje alate, opremu za podršku na tlu, rezervne dijelove, dvije godine garancije, kao i obuku pilota i servisera Oružanih snaga BiH koji rade i obavljaju održavanje na ovom tipu aviona”, naveli su na Twitter profilu Ambasade.

Kako su istakli, ovim će se povećati spremnost Oružanih snaga Bosne i Hercegovine da podrže civilne vlasti u odgovoru na vanredne situacije i prirodne katastrofe, uključujući medicinsku evakuaciju, gašenje požara, traganje i spašavanje, kao i druge misije definisane zakonskim okvirom.

Ukupna cijena paketa je 38,5 miliona dolara – SAD finansira 34,2 miliona dolara i Ministarstvo odbrane BiH 4,3 miliona dolara (7,5 miliona KM).

Foto: Ambasada SAD u BiH

Povezane vijesti