24 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Putovanja Srbija Turska

Za Turska sa ličnom kartom samo avionom

Turistima koji su uplatili aranžmane i u Tursku idu autobusom, vozom ili automobilom, pasoš je ipak neophodan zbog prelaska bugarske granice.

Vijest da je Vlada Srbije potvrdila odluku kojom je omogućeno građanima Srbije i Turske da državne granice obe zemlje prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom posebno je obradovala zaposlene u turizmu. Svi oni koji su do sada imali bilo kakav problem, na primer da im je istekao pasoš, da nisu u mogućnosti da ga na vrijeme zamijene, moći će jednostavno da putuju sa ličnom kartom. Ova odluka se odnosi na avio-aranžmane, jer za putovanje autobusom ipak građani moraju da posjeduju pasoš pošto prelaze granicu sa Bugarskom, piše današnja “Politika”.

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija „Juta” navode da je ovo izuzetno važan psihološki efekat na putnike i da odluka stiže u pravom trenutku – na početku turističke sezone.

“Godišnje iz Srbije u Tursku otputuje oko 200.000 naših građana, od čega jedna trećina ide van sezone. U ovu zemlju se putuje iz Srbije tokom cijele godine i iz tog razloga je ovakva odluka vrlo važna. Putnici bi trebalo da imaju u vidu da se granica ka Turskoj može preći isključivo sa biometrijskom ličnom kartom” kaže Aleksandar Seničić, direktor „Jute”. Objašnjava da se ovakva odluka pokazala vrlo pozitivno i u slučaju Albanije pa je mnogo turista odlučilo da baš tamo provede svoj odmor.

Za Tursku tokom sezone avionima otputuje oko 40.000 putnika i ovo će njima biti olakšavajuća okolnost. Seničić napominje da će ovakva odluka biti višestruko korisna, ali da se može očekivati i veći broj turista iz Turske koji će zbog uvođenja ovih uslova iskoristiti priliku da posete Srbiju. U turističkoj agenciji „Fibula” navode da većina putnika još nije čula ovu vijest i da će se pravi efekti tek videti, ali da je odluka vlade sigurno korisna.

Mana Hamzić, direktorka ove agencije kaže za ovaj list da ima i građana koji nemaju pasoše, te da će ovo mnoge rasteretiti dodatnih troškova, jer granicu mogu da pređu samo sa ličnom kartom. Dodaje da to nije samo pogodnost tokom letnje sezone, nego generalno, jer naši građani putuju cijele godine, najčešće u Istanbul.

Vlada Srbije je, da podsjetimo, donijela zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola broj jedan između naše zemlje i Turske o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza. Kako je saopšteno poslije sednice vlade, to je omogućilo svim građanima da državne granice prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom radi unapređenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa robe.

Do sada za ulazak u Tursku i boravak do 90 dana nije bila potrebna viza, dok je za duže boravke bilo neophodno vađenje ovog dokumenta. Sva ograničenja ulaska u Tursku u vezi sa virusom korona, koja su bila na snazi, ukinuta su 1. juna 2022. godine.

Izvor: politika.rs

Povezane vijesti

%d bloggers like this: