26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Intervju Novi Pazar Politika

Zećirović: Zgroženost povećava nikakva reakcija sistema lokalne samouprave

Odbornik u Skupštini Grada Novog Pazara, Edin Zećirović ocjenio je da je u vezi sa stanjem bezbjednosti saobraćaja zaostala reakcija sistema lokalne samouprave, s obzirom da je još u martu 2021. godine od strane predstavnika Grada Novog Pazara najavljivano da će preduzeti neke aktivnosti kako bi se povećala sigurnost saobraćaja na putnim pravcima kroz naselja Mur (prema Ribariću) i Selakovac (prema Sjenici).

“Ovo nije izolovan slučaj, ovo kod nas, nažalost, postaje pravilo. Nažalost, ovaj slučaj i ova tragedija koja nam se desila bi trebala biti povod da se ovome stane na kraj”, rekao je Zećirović u raygovoru za SNews, govoreći povodom saobraćajne nesreće u kojoj je u novopazarskom naselju Mur, u ponedjeljak 12. decemra, na putu do škole, od posljedica udara automobila i gaženja kombi vozila, poginula petnaestogodišnja Melisa Zećović iz Draževića (Sjenica).

Zećirović smatra da je nepotojanje odgovornosti nosioca javnih funkcija ovo društvo dovelo u situaciju da često viđamo ovakve prizore na našim ulicama i našem gradu.

“Pokušali smo, sa pozicije odbornika grada, sa određenim brojem odbornika iz opozicije u prethodnom periodu da alarmiramo institucije sistema lokalne samouprave kako bi se ovakvim stvarima stalo na kraj, kako bi se preventivno djelovalo, međutim, nažalost, nismo mogli da nađemo adresu koja bi imala sluha da sasluša takve zahtjeve. Građani su nam se nekoliko puta obraćali sa različitim zahtjevima koji se odnosne na jedno jako loše stanje u bezbjednosti saobraćaja i bezbjednostiučesnika u saobraćaju. Pješaka, biciklista, majski sa djecom, školaraca i svih ostalih uzrasta. Pomagali smo građanima da pišu razne peticije. Te peticije bi potpisivalo po nekoliko stotina građana različitih naselja, međutim, nikada institucije sistema nisu reagirale. Nikada se nije desilo da neko iz lokalne samouprave koji je nosilac neke javne funkcije pozove bilo kog građanina i da se krene u nekom pravcu rješavanja ovih problema”, predočio je on.

Ne očekuje ni ovoga puta ozbiljniju reakciju nadležnih institucija.

“Plašim se da će se i ovoga puta reagirati na način kao što je bilo i 2021. godine, da će se obećati nekakve kamere, usporivači saobraćaja, da će se reći da je ovo put državne kategorizacije i kako lokalna samouprava ima svezane ruke. Međutim, ništa od toga nije tačno. Ovo jeste put državne kategorizacije ali on se nalazi na teritoriji lokalne samouprave Novog Pazara. Lokalna samouprava Novog Pazara ima ingerncij i ima obaveze da izvrši inicijative prema JP Putevi Srbije i da proprati te inicijative. Mora reagirati i Policijska uprava Novi Pazar, saobraćjana policija, moraju se dati adekvatni podaci. Moramo se jednom suočiti sa onim u šta su sveli ovo društvo i sigurnost ovog društva kada je saobraćaj, ali i ostali aspekti sigurnosti u pitanju”, istakao je Zećirović.

Gradsko vijeće donijelo je odluku da s 13. decembar 2022. godine proglasi za Dan žalosti na teritoriji grada Novog Pazara zbog tragične pogibije Melise Zećović

Prema njegovom mišljenju ulazimo u jedni fazu kulminacije, broj učesnika u saobraćaju se iz dana u dan, enormno uvećava, ništa se ne radi na signalizaciji, usporivačima saobraćaja niti na preventivnim mjerama kada je u pitanju kontrola saobraćaja, ali i edukaciji.

“Apsolutno se ništa ne radi, osim što se s vremena na vrijeme desi nekakav performans u okviru kojeg se podijele nekakva dječja sjedišta, to proprate naši lokalni mediji, stvori se nekakva slika da se brine o bezbjednosti u saobraćaju i problemi se iz godine u godinu guraju pod tepih. Nažalost, ovaj slučaj i ova tragedija koja nam se desila bi trebala biti povod da se ovome stane na kraj. Da vidimo ko su odgovorna lica u našem društvu koja godinama ne vrše svoj posao i nas građane godinama ugrožavaju. Ta ugroženost sve je gora i veća”, poručio je.

Prema njegvim riječima odgovornost, prva u lancu, je na gradonačelnika Novog Pazara (Nihada Biševca) i rukovodstvu Skuptine grada na čelu sa predsjednicom skupštine (Arenelom Šemsović).

“U nekoliko navrata smo tražili da savjeti i komisije podnose redovne izvještaje o svom radu. Komisije i savjet za urbanizam i saobraćaj nikada do sada, sedam godina sam dobornik, nikada nije podnio izvještaj o svom radu niti smo vidjeli neki konkretnu aktivnost tog savjeta. Sve ove stvari nas dovode u situaciju u kojoj trenutno jesmo. Kada sa skupštinske govornice pokušamo potaknuti ovu temu imamo brutalan odgovor vladajuće garniture gdje nas na različite načine osporavaju, isključuju mikrofone i vrše razne opstrukcije, galamom vladajuće većine, koja uvijek nadvlada nad onim ko pokuša da pokrene neke aktivnosti i pozove na odgovornost. To je iz sjednice u sjednicu sve gore i sve glasnije”, istakao je on upitavši sve nosioce javnih funkcija i kabineta gradonačelnika “da se zamisle nad ovim slučajem”.

“Neka se sam stavi u poziciji porodice pogunilog ili onih čiji su članovi bili za volanom. Ako na takav način ne budemo pristupili i krenuli u rješavanju ovih problema bojim se da će oni kulminirati i posljedice biti mnogo veće”, naglasio je on.

Smatra da će otvaranje zaobilaznice oko Novog Pazara koja se gradi 16 godina napraviti još veći problem za naselja kroz koja prolazi jer će dovesti do veće frekfentnosti i zagušenja saobraćaja.

Odgovor za rješenje sigurnosti u saobraćaju u Novog Pazaru je jako složen, ali, kako podvlači, ovu temu treba otvoriiti, pozvati stručna lica i vidjeti gdje sve leži problem.

“Moramo, što prije, imati studiju o saobraćaju koja u Novom Pazaru nije urađena u zadnjih 20-30 godina. Naše ulice i putevi su projektovani za Novi Pazar koji je imao 40 hiljada stanovnika. Broj stanovnika je znatno veći i prema ti  parametrima trebali smo da imamo mnogo ozbiljniji pristup svim ovm stvarima. Mi idemo ka tome kao da nam se broj stanovnika smanjuje, kao da postajemo mjesna zajednica. Tolika je neodgovorost nosioca javnih funkcija. Ne postoji ovdje jednostavan recept. Jednostaav metod jeste da se stane na put ovakvim stvarima, pslije toga da razvijemo putnu infrastrukturu na bolji način i institucionalno djelovanje. Naše institucije su urušene, ne djeluju. Lokalna samouprava u Novom Pazaru je suspendovana.

“Krenite od mjesnih zajednica do mehanizama lolalne samouprave, gradskog vijeća i gradonačelnika i vidjet ćete da ni jedan aspekt odgovorosti i funkcionalnosti sistema ne vrši svoju ulogu. Odluke se donose negje drugdje, van sistema i lokalne samouprave. Odglumi se njihovo sprovođenje kroz nekakve organe, protne se to kroz administrativne procedure i jednostavo tu se završi svaka priča”, zaključio je on.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: