26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Zelensky: Ruska vojska pokazuje leđa, Ukrajina oslobodila 2.000 kvadratnih kilometara

Kretanje ukrajinske vojske u različitim pravcima fronta kod Harkova se nastavlja. U ovom trenutku u okviru aktivnih akcija od početka septembra oslobođeno je oko 2 hiljade kvadratnih kilometara našeg teritorija, saopštio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelensky.

“Ruska vojska ovih dana demonstrira najbolje što može, – pokazuje leđa. I uostalom, nije loš izbor da pobjegnu. U Ukrajini nema mjesta za okupatore i neće ga biti”, naveo je Zelensky i uputio zahvale borcima 15. slavenske regimente Nacionalne garde Ukrajine, koji su izdvojili Harkovski pravac.

https://fb.watch/fsMCbZA3Q3/

Rusija je objavila da povlači svoje trupe s najmane dvije pozicije koje su zauzeli Ukrajinci u agresivnoj protivofanzivi započetoj proteklih dana.

Kako navodi agencija Associated Press, rusko Ministarstvo odbrane tu je odluku donijelo nedugo nakon što su ukrajinske snage napredovale i u smjeru Harkova, drugog najvećeg grada u zemlji.

Vjeruje se da bi se ova zona mogla pretvoriti u najznačajniju zonu rata rusko-ukrajinskog rata.

Glasnogovornik ruskog ministarstva Igor Konašenkov kazao je subotu da će vojne snage biti prebačne u donjecko područje.

Rekao je da se ovaj potez povlači kako bi se osigurala provedba ciljeva “specijalne vojne operacije u Ukrajini” te oslobađanje Donbasa.

Dakle, ruske trupe u subotu su najavile napuštanje grada Izjuma, svog glavnog uporišta na ratištu u sjeveroistočnoj Ukrajini nakon silovitog napredovanja ukrajinskih vojnih snaga koje su im prekinule linije opskrbe.

Državna novinska agencija Tass citirala je rusko ministarstvo odbrane koje je objavilo kako je svojim vojnicima naredilo da napuste područje oko grada Izjuma u pokrajini Harkov, rekavši da će biti poslani da pojačaju operacije drugdje u susjednom Donecku.

Ukrajinski dužnosnici tvrde kako je ovo rezultat velike protivofanzive u sklopu koje su prekinuli vitalne lance opsrkbe ruskih snaga.

Izvor: Faktor, AP, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: