27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika

Bratanac Ruždije Durevića: Lažnim svjedokom su pokušali da zaštite ubicu mog amidže

U povodu 16. godina od ubistva Ruždije Durevića, na biračkom mjestu broj 74 u krugu AD “Razvitak” u Novom Pazaru, za SNews je dao izjavu direktni svjedok tog događaja, tada ranjeni, njegov bratanac Sulejman Durević, navodeći da je odbrana pokušavala da skine krivicu sa osuđenih za ubistvo njegovog amidže, pokrenuvši postupak pred Kasacionim sudom 2011. godine.

Sulejman Durević je podsjetio da je 2011. godine ponovo bio pokrenut sudski postupak u kome se na Kasacionom sudu u Kruševcu u svojstvu svjedoka pojavila žena za koju je odbrana tvrdila da je ona, navodno, vidjela potpuno drugog čovjeka koji je lišio života a.r Ruždiju.

“Sve je bila čista laž u njenom svjedočenju. Ona je svojom izjavom, a nakon smrti trećeoptuženog Papića, pokušala da skine krivicu sa već osuđenig Ertana Gegića, za koga je i dokazano da je ubio mog amidžu Ruždiju”, kaže Sulejman i dodaje da je time, iz samo njoj znanih razloga, probala i donekle uspjela da neistomišljenike ubjedi, ocjenjuje, u istinitost njenih navoda.

Sulejman dalje ističe da je ova osoba pred sudom iznijela niz neistina i nelogičnosti, što je i Apelacioni sud u Kruševcu na kreju i odbio kao nevalidne dokaze u pokretanju daljih radnji.

“Mene je Ertan Gegić ranio, dok je mog amidžu Ruždiju ubio na licu mjestu. To je jedina istina”, istakao je Sulejman i kazao da su, dok je on smrtno ranjenog amidžu držao u naručju, prilikom povlačenja sa lica mjesta neki od njih pucali i na njegovog oca Esada.

Za ubistvo Durevića, koji je na dan tragedije imao 40 godina, u septembru 2007. godine, osuđen je Ertan Gegić iz Novog Pazara na 15 godina zatvora, dok su drugoptuženi Enes Derdemez i trećeoptuženi Sead Papić, kao učesnici u istom događaju osudjeni na po godinu dana zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti. Sva trojica okrivljenih osuđena su i na po tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja.

Do danas nisu razjašnjene mnoge nedoumice oko ubistva i ranjavanja Ruždije i Sulejmana Durevića, posebno da li je po srijedi politički motivisano ubistvo i da li postoji politička motivacija ovog zločina.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: