30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Turska

TIKA u Sandžaku pomogla borbu protiv Covid-19

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) podržala je projekat proizvodnje maski i dezinfekcionih sredstva, pokrenut u regiji Sandžak, u okviru efikasne borbe protiv Covid-19.

Kako bi proizvodima za ličnu higijenu i zaštitu, kao što su maske, sapuni i dezinfekciona sredstva, pomogle stanovništvu, žene iz regije su se organizirale u okviru ovog projekta i proizvele oko 20 hiljada maski, 250 sapuna i sredstava za dezinfekciju i počeli su besplatno da ih distribuiraju građanima Sandžaka.

Udruženjem žena Hatidža od 2018. godine sprovodi različite aktivnosti socijalne podrške ženama i djeci u regiji Sandžak, a TIKA je kroz ovaj projekat za volonterke iz udruženja obezbjedila proizvode materijale potrebne za proizvodnju maski, 5 šivaćih mašina, sapuna i dezinfekcijska sredstava.

Predsjednica Udruženja žena “Hatidža” Amila Ličina izjavila je da ih TIKA ni u ovim teškim trenucima nije ostavla bez podrške.

“Kada smo se suočili sa epidemije Covid 19, razmišljali smo kako da pomognemo našoj zajednic. TIKA nas nije ostavila bez podrške ni u ovim teškim danma. Dobrovoljno smo proizveli maske i dezinfekcijske proizvode kako bismo ih distribuirali našim ljudima. Zahvaljujemo se turskom narodu i TIKA-i na pomoći i podršci“, poručila je.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: