28 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Blokirana izgradnja islamskog centra, očekuje se reakcija državnih organa (FOTO)

Kod Velikog groblja u Novom Pazaru grupa od nekoliko desetina muškaraca rano jutros je na putu postavila žičanu ogradu i blokirala pristup radnicima koji izvode građevinske radove na islamskom centru Mešihata IZ-e Sandžaka, Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS).

U grupi koja je postavila blokadu bile su pristalice Stranke pravde i pomirenja (SPP) i radnici Islamske zajednice u Srbiji (IZS). Mešihat Islamske zajendice u Srbiji (IZuS) je saopštio da se radi o uzurpaciji vakufa koji je sastavni dio Velikog groblja i da je preduzela korake u zaštiti tog, kako je navedeno, vakufskog dobra.

Reis-ul-ulema Islamska zajednice Srbije Sead ef. Nasufović izjavio je da je postavljanje ove barikade jedan vandalski čin i jedna teška provokacija za sve vjernike muslimane i za sve građane Novog Pazara. On je pozvao sve vjernike da budu smireni u ovoj situaciji.

“Ovime se želi da se ponovo uvede nemir među ljudima. Jutros, bez ikakve najave, desilo se da je grupa ljudi prisustvovala tom vandalskom činu da stavlja ogradu bez ikakvih opravdanja i upozorenja i vidimo da su okačili nekakav list na kojem piše da je to vakuf, vjerujući da je u pitanju nekakv njihov lični vakuf. Groblje jeste vakuf i pripada svih muslimana”, rekao je Nasufović za SNews podsjetivši da je posljednjih nekoliko godina uloženo puno zajedničkih napora da se ovakve scene ne dešavaju.

On je pojasio da su kao Islamska zajednica započeli izgradnju islamskog centra do groblja, koje se nalazi do parcele na kojoj se objekat gradu.

“To groblje je, kako stoji u katastru, vlasništo Republike Srbije, korisnik je Grad Novi Pazar, a pravo korišćenja ima islamska zajednica. Imamo potpuno zakonsko pravo da koristimo put koji prolazi preko tog groblja koji prolazi godinama unazad, a koriste ga i komšije”, naglasio je.

Nasufović je dodao da su obavjestili sve nadležne državne organe i službe i da očekuju veoma brzu reakciju.

“Vjerujemo da će nadležni džavni organi brzo reagovati, otkloniti tu prepreku da bi smo nesmetano mogli da koristimo svoj plac i nastavimo sa zgradnjom islamskog centra koji je jedini objekat te vrste za jedan širi dio naselja u kojem takav objekat ranije nije postojao”, poručio je on.

–  Mešihat IZuS: Branimo vakufe

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) saopštio je jutros da “najoštrije osuđuje uzurpaciju i skrnavljenje vakufskog dobra” „Mearif“ na katastarskoj parceli broj 2454/1 koja je, kako se navodi, sastavni dio Velikog groblja u Novom Pazaru.

“Tim povodom, nadležne službe Mešihata i Novopazarskog medžlisa obratile su se građevinskoj inspekciji i Policijskoj upravi zahtjevom da se zaustavi nelegalna gradnja na dijelu vakufskog dobra i zaštiti vakuf od daljeg ugrožavanja. Islamska zajednica sa svojim vjernicima, kao što je i ranije branila sve vakufe koji su bili meta napada, poduzela je korake u zaštiti i ovog vakufskog dobra.Od nadležnih organa očekujemo poduzimanje hitnih zakonskih mjera u cilju zaštite imovine Islamske zajednice i sankcionisanje onih koji je ugrožavaju”, navodi se u saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Sem par provokacija upućenih novinaru SNews-a tokom ovog skupa nije bilo ozbiljnijih incidenata. Većina okupljenih su se razišli oko 09.30 sati, nakon što su na to mjesto počele da pristižu novinarske i policijske ekipe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: