29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Slučaj učiteljice i bošnjačke himne: Vulin “smatrao”, policija obavjestila Tužilaštvo

Policijska uprava (PU) Novi Pazar je potvdila da je o događaju od 1. septembra ove godine, pet dana prije nego je uručen poziv da Adela Melajac dođe u prostorije te policijske uprave, obavjestila Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru koje je naložilo prikupljanje obavještenja i dostavljanje izvještaja o tom događaju.

“Policijski službenici su o događaju od dana 01.09.2021. godine obavjestili Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, koje je naložilo prikupljanje i dostavljanje izvještaja o događaju. Postupajući po nalogu tužilaštva, a na osnovu člana 288 stv Zakona o krivičnom postupku, policijski službenici PU Novi Pazar su uručili poziv Adeli Karaahmetović Melajac da u svojstvu građanina dođe u prostorije PU radi prikupljanja obavještenja. Imenovana se odazvala i sa njom je u prisustvu advokata obavljen razgovor, o čemu je sačinjena slubena bilješka o obavještenju primljenom od građanina, a tužilaštvu dostavljen izvještaj”, navedeno je zakasnelom odgovoru na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja koji je PU uputila naša redakcija.

SNews je vezi slučaja Adele Melajac od PU Novi Pazara zatražila da odgovori po čijem nalogu, kog tužilaštva i tužioca, i na kojim osnovama su pripadnici PU Novi Pazar MUP-a R. Srbije priveli-doveli na saslušanje učiteljicu iz Novog Pazara Adelu Melajac, na osnovu koje i čije prijave, tačkom zakona je u prostorijama policijske stanice u Novom Pazaru dovedena (privedena) i saslušavana Adela Melajac? Za koje krivično djelo ili prekršaj, kao i pod kojim okolnostima, je saslušavana.

Takođe je tražen odgovor na pitanje da li su prilikom dovođenja i saslušavanja Adele Melajac u prostorije PU Novi Pazar poštovana ljudska prava u smislu zaštite prava žena i da li su nju privodili policajci muškog pola.

Zbog ćutanja uprave, nepružanja odgovora od strane PU, SNews je u međuvremenu Povjereniku za pristup infomacijama od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Republike Srbije uputila žalbu.

Nakon što je na društvenim mrežama emitovan video sadržaj na kom se vidi da je Adela Karaahmetović Melajac učenicima u nastavi na bosanskom jeziku emitovama bošnjačka himnu “Ja sin sam tvoj”, u srbijanskim medijima su se pojavile optužbe da nije emitovana himnu Bože pravde, a ministar policije Aleksanar Vulin je izjavio kako smatra “da se Tužilaštvo mora izjasniti po ovom pitanju, a prosvetni organi bi morali da povedu u najmanju ruku disciplinski postupak protiv onih koji rade ovako nešto”.

Vulin je 6. septembra poručio da himna, zastava i grb Srbije moraju “bezuslovno da se poštuju” jer, kako je rekao, to pokazuje odnos prema državi.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je tada da je skandal puštanje tzv. himne sandžačkih Bošnjaka umesto himne „Bože pravde” u jednom odeljenju Osnovne škole „Rifat Burdžović – Tršo” u Novom Pazaru i najavio da će prosvetna inspekcija utvrditi odgovornost učiteljice i direktora te škole.

Ispostavilo se kasnije, prema tvdnji predstavnika i kolektiva škole, da je himna Bože pravde emitovana na prvom času, a da je Adela Melajac bošnjačku himnu pustila na času bosanskog jezika, previđeno nastavnim planom i programom usvojenim od strane Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Učiteljica je dugogodišnji saradnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u implementaciji nastave na bosanskom jeziku, autor i koautor je velikog broja nastavnih sadržaja i udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku.

Viši javni tužilac u Novom Pazaru Milena Mrvić je u odgovoru od 17. septembra, na zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja za SNews ,potrvdila da “Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru sprovodi predistražni postupak kojim će se utvrditi sve relevantne činjenice nakon čega će se donijeti odluka o daljem toku postupka” u vezi slučaja učiteljice Adele Melajac Karaahmetović.

Do zaključenja ovog teksta javnosti poznate okolnosti niti detalji o statusu ovog postupka.

Skupštinska većin Grada Novog Pazara je odbila juče da u dnevni red 5. sjednice uvrsti Prijedlog zaključka o kršenju prava Bošnjaka od strane policije i pravosudnih organa u Novom Pazaru, koji je predložila odbornička grupa SDA Sandžaka.

Kako je, između ostalo navedeno u odbijenom prijedlogu zaključka, sve je izraženija uznemirenosti građana Novog Pazara bošnjačke nacionalnosti i nepovjerenju u policiju i tužilaštvo zbog njihovog odnosa prema Bošnjacima, odnosno da je “saslušavanje ugledne profesorice razredne nastave Adele Melajac, bez saopštavanja po čijem nalogu i u vezi kog krivičnog djela, izazvalo zabrinutost kod Bošnjaka da mogu trpjeti posljedice ukoliko žele ostvarivati svoja Ustavom i zakonom garantovana prava”.

 

Foto: SNews, arhiv

Povezane vijesti

%d bloggers like this: